ABB vill robotisera träindustrin

På utställningen The Glass Elephant under Stockholm Design Week visade ABB upp nio av sina industrirobotar när de hanterade glaskonst. Samtidigt hölls möbelmässan Stockholm Furniture Fair och tanken var bland annat att locka intressenter från möbelbranschen.

-Vi vill nå ut till ett bredare skikt av människor och visa vad våra robotar kan göra, säger Mikael Svensson, global marknads- och försäljningschef på ABB, till Ny Teknik.

Han berättar att framtidens robotar måste bli enklare och säkrare att använda.

-Det absolut viktigaste är hur vi kommer att få se fler robotar som jobbar nära människor på ett säkert sätt. Historiskt har vi sett tunga robotar i stora säkerhetsburar. Vi kommer att få se fler små robotar sida vid sida med människor. Det är också robotar som är anpassningsbara och enkelt kan ställas om. De kommer då att bli intressanta för mindre företag också.

I videon här under ser vi ett exempel på hur robotisering inom träindustrin kan se ut. Bilderna kommer från företaget Swedwood i Hultsfred som tillverkar Ikeas PAX-garderober. Till sin hjälp har de 30 ABB-robotar som jobbar dygnet runt, året runt och producerar runt 7,5 garderober i minuten, vilket i slutändan blir 2,6 miljoner färdigpaketerade garderober om året.

På frågan om hur träindustrin kan utvecklas med hjälp av robotar svarar Mikael Svensson:

-Där har skett stora framsteg inom automation men jag skulle ändå säga att det mesta är ogjort. Det finns många arbetsmoment som är bekymmersamma ur arbetsmiljösynvinkel, till exempel slipning och lackning. Men det finns också många åtgärder att ta till för att effektivisera och öka konkurrenskraften. Det har varit och kommer att förbli en stark drivkraft för investeringar.

Ny Teknik