Veckans videor: Drönare – hot eller möjligheter?

Drönare diskuteras allt oftare i medierna, men de kan användas till så mycket mer än bara inom militären. Denna veckas videor innehåller bland annat två dokumentärfilmer om just obemannade, flygande robotar och deras för- och nackdelar.

Hos den tyska rymdfartsstyrelsen DLR finns vad som förmodligen är en av världens mest påkostade körsimulatorer, skapad av DLR Robotic & Mechatronics Center. Själva förarsätet är monterat längst ut på en gigantisk KUKA-robotarm så man kan få force feedback i tre dimensioner för en mer realistisk körupplevelse.


I USA är det vanligt med levande reklampelare för restauranger med mera. Nu verkar det dock som vissa företagare upptäckt att man istället kan använda oavlönade och outtröttliga robotar för detta monotona och lågkvalificerade jobb.

via USAbloggen


KIRO-M5 heter en koreansk robot som förutom att kunna transportera saker kan känna på lukten när blöjor behöver bytas på patienter och då larma sköterskorna. Roboten, som är en meter hög och väger 80 kg, kan även sterilisera luften och ta bort dålig lukt.

Gizmag


ESTOMAD är ett EU-finansierat forskningsprojekt med fokus på att ta fram energieffektiva och hållbara maskiner. Som ett led i forskningen har man utvecklat en badmintonspelande robot.


Denna mjukisrobot från Whitesides Research Group vid Harvard University kan hoppa hela 30 gånger sin egen höjd genom att utnyttja rörelseenergin från små interna gasexplosioner i dess lemmar.

Xbox 360-spelet ‘Splosionman som också går ut på att hoppa med hjälp av explosioner.


I den 22 minuter långa dokumentärfilmen ”Drone on” från Motherboard TV får vi följa med på besök hos några av företagen som tillverkar obemannade och autonoma drönare. Det blir en resa från militära vapenmässor till södra Kaliforniens stränder.

Dokumentären ”Rise of the machines” från Journeyman Pictures berör samma tema och tar upp de fördelar och risker som möjligheterna med små autonoma quadrotorer medför.