Ecovacs nya robotdammsugare Deebot D68 och D66

Två nya robotdammsugarmodeller som dykt upp på den svenska marknaden i år är Ecovacs Deebot D68 och D66. Den nya D6-serien placerar sig därmed mellan tidigare D5- och D7-serien.

Modellerna har funktioner som schemaläggning av städning, dammsensorer, automatisk laddning och 15 mm längre sidoborstar. Det mest påtagliga som skiljer D66-modellen från D68 är att den sistnämnda har dubbla sidoborstar medan D66 bara har en på ena sidan.

Deebot D68 känner dessutom automatiskt av när den befinner sig i trånga och svårstädade utrymmen och börjar då åka i ett sicksackmönster. Denna smarta funktion saknas hos D66. Med en prisskillnad på endast 200 kronor mellan modellerna kan det därför vara värt att satsa på D68 för ett bättre städresultat.

Vad gäller schemaläggningen är den på dagsbasis. Man kan alltså inte ställa in den att städa kl 13:00 på måndag och 17:00 på onsdag, utan den städar samma klockslag varje dag. Både Deebot D66 och D68 klarar av att dammsuga på hårda underlag som trägolv och keramikplattor men även tjocka mattor med upp till 2 cm lugg. Ljudnivån på 60 dB gör den till en av de tystaste robotdammsugarna på marknaden. En annan bra finess är att robotdammsugaren slår larm om huvudborsten eller drivningen krånglar, batteriet är lågt eller om dammbehållaren är full, saknas eller sitter fel.

Ecovacs kallar Deebot D68 ”super slim” trots att den är 9,6 cm tjock. Det är aningen högre än till exempel iRobot Roomba, men den borde ändå klara av att komma åt under många möbler. På undersidan sitter sensorer som känner av dammpartiklarna och avgör vilket städprogram som är bäst lämpat för stunden. Man har även täckt alla exponerade delar av roboten med antibakteriella nanosilverpartiklar.

Deebot D68 och D66 skiljer sig från övriga Deebotmodeller genom att ha ett omgjort gränssnitt med fler knappar samt ett smalare tak på laddningsstationen som inte skymmer gränssnittet lika mycket som tidigare när robotdammsugaren laddar. Priset idag för Deebot D68 ligger på 2.500 kronor och för D66 2.300 kronor.

Jämförelsetabell mellan alla Ecovacs Deebot-modeller (D76, D73, D68, D66, D58, D56 och D54).

Specifikationer för Deebot D68

Ljudnivå: 60 dB(A)
Dammbehållare: 0,7 liter
Diameter x höjd: 336 x 96 mm
Virtuell vägg: Ja
Fjärrkontroll: Ja
Laddningstid: 180 min
Drifttid: 60 min

Ecovacs Deebot D68, Ecovacs Deebot D66