7 robotdammsugare i stort test av Aftonbladet

Aftonbladet publicerade igår ett stort test av robotdammsugare där sju olika modeller jämförts. Utifrån kriterierna design, kapacitet, funktioner och prisvärde har man betygsatt de olika modellerna på en femgradig skala där fem är högsta betyg. Ingen modell får maxbetyget, men tre av de testade robotdammsugare får fyra av fem.

Det har annars varit dåligt med tester av de senaste robotdammsugarmodellerna. De tester som varit tillgängliga har oftast varit flera år gamla och den tekniska utvecklingen gör att robotdammsugarna snabbt blir omoderna och sjunker i pris. I julas kom dock ett test av sex städrobotar från PC för Alla och igår släppte Aftonbladet ett där sju olika modeller testas.

Neato XV-25

Neato XV-25 blev vinnaren i PC för Allas test i julas och även Aftonbladettidningen ”Härligt hemma” ger den utmärkelsen ”Bäst i test”. Den får 4 av 5 i betyg, precis som iRobot Roomba 780 och Philips HomeRun FC9910. Neato XV-25 är den enda modellen i testet som saknar sidoborstar. Den är dock D-formad, vilket gör att huvudborsten kan placeras längre fram.

Den får beröm för den höga sugförmågan och god navigationsförmåga. Hemligheten bakom den höga sugförmågan ligger i att den använder sig av centrifugal kompressionsteknik – samma teknik som i jetmotorer.

Neato XV-25 utmärker sig även genom att den har en 360 graders laserscanner högst upp som skapar en karta av rummen den städar och därmed kan dammsuga i regelbundna mönster istället för att åka mer eller mindre slumpmässigt eller över golvet som de flesta andra robotdammsugare. Den är dock ganska tjock (10,2 cm) och kan därför ha svårt att komma under vissa möbler.

Priset idag för Neato XV-25 ligger på runt 5.000 kronor. Det bör även nämnas att den är specialanpassad för husdjursägare och baseras på föregångaren Neato XV-15, som kostar en tusenlapp mindre. Det går att uppdatera dess firmware i båda modellerna via en USB-port. Nyligen kom version 3.1, vilket gör den bättre på att rengöra hörn.

BETYG: 4/5

Diameter x höjd: 33 x 10,2 cm
Ljudnivå: 70 dB
Dammkapacitet: 0,66 liter
Städtid: 90 min
Laddningstid: 120 min
Virtual wall: Nej (däremot magnetlister för att dela upp rummet)
Fjärrkontroll: Nej
Pris: 5.000 kronor


iRobot Roomba 780

iRobot släppte sin först Roomba-robotdammsugare redan 2002 och har sedan dess haft god tid på sig förfina tekniken och bli av med barnsjukdomarna. Roomba 780 är fortfarande iRobots flaggskeppsmodell (tillsammans med den tekniskt identiska Roomba 790) trots att den lanserades för så längesedan som i början av 2011.

Den har inga sensorer för att skapa en karta över rummet, som vissa andra modeller. Den har dock andra tekniska finesser som bland annat ”debris detector”, en sensor som upptäcker större, mjuka skräppartiklar på golvet som till exempel popcorn, och dammsuger extra noga där. Roomba 780 har även en teknik kallad iAdapt som förenklat gör att den navigerar smartare över golvet.

I slutändan är ju ändå det viktigaste att det blir rent och Aftonbladet anser att städförmågan hos Roomba 780 är bland de bästa i testet och den suger upp såväl fint damm som tyngre smutspartiklar. Höjden på 9,2 cm gör dock att den kan få problem med att komma in under vissa möbler. Det var dock den enda modellen i testet som klarade av trösklar. Den har även stöd för virtual wall, vilket gör att man kan sätta upp osynliga väggar i rummet som Roomba inte kan passera.

BETYG: 4/5

Diameter x höjd: 35 x 9,2 cm
Ljudnivå: 60 dB
Dammkapacitet:
Städtid: 60-90 min
Laddningstid: 180 min
Virtual wall: Ja
Fjärrkontroll: Ja
Pris: 4.700 kronor


Philips HomeRun FC9910/01

Philips har två robotdammsugarmodeller och båda är med i Aftonbladets test. HomeRun FC9910/01 är deras äldsta och mest avancerade modell. Den är baserad på den sydkoreanska robotdammsugare iClebo Smart och går, precis som Neato XV-25, att uppgradera via USB samt kan skapa en karta över rummen. För detta använder den sig dock av en kamera istället för laser.

Enligt Aftonbladet städar den mycket bra men är samtidigt den tjockaste modellen i testet med sina 10,4 cm och kan därför ha problem med att komma in under vissa möbler. Enligt Philips ska den klara mattor med lugg på upp till 20 mm.

Läs mer om Philips HomeRun FC9910/01.

BETYG: 4/5

Diameter x höjd: 34,5 x 10,4 cm
Ljudnivå: 70 dB
Dammkapacitet: 0,6 liter
Städtid: 100 min
Laddningstid: 180 min
Virtual wall: Nej
Fjärrkontroll: Ja
Pris: 5.000 kronor


Samsung Navibot S

Samsungs Navibotmodeller har funnits i flera år de med och denna femte generations Navibot är endast 8 cm tjock. Navibot S har god städförmåga och även den lägsta ljudnivån av testets toppmodeller. Precis som Philips HomeRun FC9910/01 har Navibot S en kamera som tar bilder av taket när den städar och via dessa kan skapa sig en inre karta över rummet, så den vet var den redan dammsugit. Den har även stöd för virtuella väggar.

Navibot S finns i modellerna SR8950 och SR8980, där den sistnämnda har självtömning i laddningsstationen. Det är dock den billigare SR8950-modellen som Aftonbladet har testat. Navibot S finns i färgerna svart eller blått.

Läs mer om Navibot S.

BETYG: 3/5

Diameter x höjd:35 x 8 cm
Ljudnivå: 60 dB
Dammkapacitet:
Städtid: 100 min
Laddningstid: 180 min
Virtual wall: Ja (Samsung kallar det Virtual Guard)
Fjärrkontroll: Ja
Pris: 5.300 kronor


Cleanmate QQ2

Cleanmate QQ2 saknar antikollisionssensorer, vilket gör att den måste bumpa in i möbler och väggar innan den vänder. Den får beröm för att den är lätt att komma igång med, men har en hög ljudnivå (samma som Neato XV-25) och låter ungefär lika högt som en vanlig dammsugare.

Sugförmågan är dock bra, men inte bäst, och den klarar av att suga upp vanligt salt. Den har den kortaste drifttiden, upp till 40 min enligt tillverkaren, av de testade robotdammsugarna.

Se demonstrationsvideo på Cleanmate QQ2.

BETYG: 3/5

Diameter x höjd: 36 x 9 cm
Ljudnivå: 70 dB
Dammkapacitet: 0,3 liter
Städtid: 40 min
Laddningstid: 210 min
Virtual wall: Nej
Fjärrkontroll: Ja
Pris: 2.500 kronor


Hoover Robocom RBC011

Robocom RBC011 är uppföljaren till RBC003, RBC006 och RBC009 som sålts i Sverige sedan 2011. Till skillnad från bland annat iRobot och Neato är Hoover även en tillverkare av vanliga dammsugare. Den nya RBC011-modellen är dubbelt så snabb som RBC003, har fått dubbla sidoborstar och även en ”Dust sensor” som ska upptäcka särskilt smutsiga områden. Det finns även en Hoover Robocom RBC012 som är identisk med RBC011 med den skillnaden att den pratar (dock ej på svenska).

Med en ljudnivå på endast 60 dB är det den tystaste i testet och man kan titta på TV eller prata i telefon i samma rum som den dammsuger. Den har dessutom den bästa batteritiden (120 min) och en funktion för att polera golven. Den klarar dock trösklar dåligt, likt de övriga städrobotarna i testet. Den får godkänt i testet vad gäller städförmågan men har en del problem med att suga upp tyngre partiklar som sand och salt.

BETYG: 3/5

Diameter x höjd: 32 x 8,5 cm
Ljudnivå: 60 dB
Dammkapacitet: 0,5 liter
Städtid: 120 min
Laddningstid: 240 min
Virtual wall: Ja, 2 st
Fjärrkontroll: Ja
Pris: 3.500 kronor


Philips EasyStar FC8802/01

Sist ut i testet är ännu en robotdammsugare från Philips. Philips Easystar FC8802 är med god marginal den tunnaste robotdammsugaren på marknaden med sina 5 cm, till skillnad från Philips toppmodell HomeRun som är mer än dubbelt så tjock. Det är dock även den billigaste och enklaste modellen i testet och den enda som inte kan ladda sig automatiskt. Den saknar även schemaläggning och måste slås på manuellt när den ska dammsuga.

Den låga profilen gör dock att den kommer under de flesta möbler, men städförmågan är inget vidare. Enligt testet klarar den lättare smuts men lämnar ränder efter sig på svåra ställen och är även den mest högljudda. Den klarar heller inte mattor utan är endast avsedd för hårda golv av trä, laminat och kakel. Säljs i färgerna grå, blå och orange.

BETYG: 2/5

Diameter x höjd: 30 x 5 cm
Ljudnivå: 71 dB
Dammkapacitet: 0,2 liter
Städtid: 50 min
Laddningstid: 240 min
Virtual wall: Nej
Fjärrkontroll: Nej
Pris: 1.300 kronor


Slutsatsen av testet, som utförts av testföretaget WiseGuide för Aftonbladets räkning, är att man får vad man betalar för och att robotdammsugarna fungerar optimalt på sparsamt möblerade golvytor fria från sladdar och trösklar. Vad gäller städresultatet vinner de dyrare robotdammsugarna och för vardagsstädning kan de faktiskt ersätta den vanliga dammsugaren.

Läs testet i sin helhet.

SE ÄVEN:

1 reaktion till “7 robotdammsugare i stort test av Aftonbladet”

  1. Pingback: Anonym

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.