Roboten som tillagar 360 hamburgare i timmen

Ett jobb på en hamburgerrestaurang är mångas första jobb men snart kanske även robotar, som är mycket effektivare och jobbar oavlönat, tagit över den arbetsuppgiften. San Francisco-baserade startupföretaget Momentum Machines har nämligen utvecklat en maskin som kan spotta ur sig en komplett hamburgare var tionde sekund.

Enligt företaget betalas årligen nio miljarder dollar (närmare 60 miljarder kronor) ut i löner för personal som tillverkar hamburgare. Kan denna process automatiseras finns stora pengar att tjäna för multinationella företag som McDonalds och Burger King. Det skulle också minska behovet av det fysiska utrymmet som behövs för att förbereda hamburgarna.

robot-vegetables-1

Hamburgerroboten, som går under arbetsnamnet Burgeon, fungerar som så att man stoppar in råvarorna i ena änden och en färdig hamburgerbiff kommer ut i den andra. Tomater, lök och liknande skärs endast efter att en beställning lagts, för att hållas färska. Att grilla en rå hamburgare tar fyra minuter men när det väl finns färdiggrillade burgare kan maskinen spotta ur sig cirka 360 hamburgare i timmen. Det motsvarar sex per minut eller en hamburgare var tionde sekund, vilket kan behövas under lunchrusningen.

Momentum Machines planerar att öppna sin första restaurang inom en snar framtid och även sälja hamburgerroboten till tredjepartsföretag med motiveringen att den inom ett års tid ska ha betalt sig själv. Det finns även planer på att låta Burgeon tillverka kyckling- och fisksmörgåsar.

Företagets VD, Alex Vardakostas, berättar för Foodbeast att deras potentiella kunder omfattar ”hamburgerrestauranger av alla slag, mobila gatukök, flygplatser, tågstationer och andra högtrafikerade platser”, eller helt nya koncept. Kanske kan det framöver dyka upp ”hamburgerbankomater” där man får knappa in vilka ingredienser man vill ha på sin burgare som sedan kommer ut ur en lucka.

En annan viktig aspekt med automatiserad hamburgertillverkning är livsmedelshygienen. En maskin har inga bakteriefyllda händer och varken hostar, nyser eller tappar hårstrån i maten. Dock kommer förmodligen pekskärmarna som kunderna gissningsvis får beställa via att bli ganska flottiga och bakteriefyllda. Tur då att det finns en robot som kan rengöra pekskärmarna också.

Foto: Momentum Machines

Momentum Machines, Foodbeast, Singularity Hub, Gizmag