Minihelikopter hjälper brittiska soldater i Afghanistan

Brittiska trupper i Afghanistan får nu hjälp av små kameraförsedda minihelikoptrar som kan fjärrstyras från säker plats för att se så inte fienden lurar bakom hörnet.

Black Hornet Nano UAV heter flygfarkosten som endast är tio cm lång, 2,5 cm hög och väger 16 gram. Trots att den är så lätt klarar den av att flyga under blåsiga förhållanden och i tuffa miljöer. Det är norska Prox Dynamics, med flera års erfarenhet av miniflygfarkoster, som utvecklat den och nu fått en beställning på 160 enheter i samband med en större order värd 200 miljoner kronor.

Den lilla UAV-helikoptern kan skicka både stillbilder och video i realtid från sin pan/tilt-kamera till en handhållen enhet med bildskärm där soldaterna kan se så kusten är klar innan de förflyttar sig. Räckvidden är 1.000 meter och maxhastigheten 10 m/s med upp till 25 minuters flygtid. Den har dessutom flera autopilotlägen som bland annat inkluderar autonom navigation mellan GPS-vägpunkter. En fördel med den lilla storleken på Black Hornet är att den blir svår att skjuta ner ifall fienden skulle upptäcka den.

– Vi använde den för att leta efter rebellgruppernas skjutplatser och kontrollera exponerade områden innan vi korsade dem, vilket är en verklig tillgång. Den är väldigt enkel att använda och erbjuder fantastisk förmåga för grabbarna på marken, berättar sergeant Christopher Petherbridge i pressmeddelandet från det brittiska försvarsdepartementet.

Tipstack till Marcus. Samtliga foton © Crown copyright 2013.

Sky News, Ny Teknik