3D-skrivare för hemmabruk i stor guide

CubeX Trio kan skriva ut objekt stora som en basketboll.

Att 3D-skrivare börjar slå igenom för hemmabruk märktes inte minst under årets CES-mässa där en uppsjö olika modeller visades upp. Engadget har nyligen publicerat en stor konsumentguide för 3D-skrivare avsedda för hemmabruk. Totalt listar man 23 olika 3D-skrivare samt en praktisk maskin som kan återvinna plasten i ens 3D-skapelser.

CubeX från 3D Systems har tagits upp tidigare på Robotnyheter och finns i olika modeller varav toppmodellen kan skriva ut objekt i tre färger och i storlek med en basketboll. CubeX skriver ut i både PLA och ABS i upplösningen 125 mikrometer. Pris: 16.000 – 25.000 kronor. Observera att alla priser är ungefärliga och exklusive svensk moms, frakt och eventuella tullavgifter och med upplösning menas lagertjocklek.

3D Systems har även lanserat tjänsten Cubify där man på ett enkelt sätt kan designa sina egna 3D-saker direkt i webbläsaren och få dem utskrivna och hemskickade. Denna typ av skräddarsydd nätshopping är något som kommer öka framöver.


3DTouch

3DTouch från Bits from bytes har även den upp till tre extruders och en upplösning på 125 mikrometer. Priset varierar mellan 22.000 – 27.500 kronor.


Eventorbot

Eventorbot är en Kickstarterfinansierad 3D-skrivare som skriver ut i ABS/PLA och beskrivs av utvecklaren som ”den perfekta nybörjar-3D-skrivaren”. De som backat upp projektet på Kickstarter har kunnat förbeställa en färdigmonterad version för motsvarande 5.600 kronor och ordinarie pris är ännu inte utannonserat.


Deltamaker

Deltamaker skiljer sig från de flesta 3D-skrivare genom att den baseras på en deltarobot. Även denna 3D-skrivare finansieras via Kickstarter, men finansieringen har, till skillnad från Eventorbot, inte avslutats ännu. Dock har de fått ihop nära $103.000 av totalt $107.000 i dagsläget med 23 dagar återstår av insamlandet, vilket bådar gott för Deltamaker. Den skriver ut med en upplösning av 100 mikrometer och för de som förhandsbokar 3D-skrivaren via Kickstarter kostar den mellan 3.000 – 7.000 kronor. Slutgiltigt pris är ännu inte offentliggjort.


UP! Plus

UP! Plus från Delta Micro skriver ut i ABS/PLA i 150 mikrometers upplösning och kostar 12.500 kronor om man köper den i Sverige. Up! Plus fick utmärkelser i de tre kategorierna ”Best overall experience”, ”Easiest setup” och ”Easiest to use” i Make Magazines ”Ultimate guide to 3D-printing”. De har även en billigare modell med 250 mikrometers upplösning, UP! Mini, som kostar motsvarande 5.700 kronor (i USA).


Form 1

Form 1 från Formlabs började också som ett Kickstarterprojekt. 3D-skrivaren är dyrare än genomsnittet men ska ha ovanligt hög upplösning genom att använda sig av stereolitografi. Metoden för att skapa 3D-objekt är ganska speciell och påminner lite om hur man stöper ljus. Den kostar 21.000 kronor.


Creatr

Creatr från Leapfrog kostar mellan 10.000 och 13.000 kronor beroende på om man vill ha en eller två extruders. Den skriver ut i ABS, PLA och PVA i 200 mikrometers upplösning.


AO-101

AO-101 från Lulzbot är en stabil pjäs som håller att stå ovanpå, om man nu skulle vilja det, och skriver ut i 200 mikrometers upplösning. Priset ligger på 11.000 kronor.


Replicator 2X

Makerbot är ett av de mest välkända företagen som tillverkar 3D-skrivare för hemmabruk. Under CES 2013 lanserade de sin Replicator 2X som är en mer avancerad och experimentell version av Replicator 2. Den har dubbla extruders, uppvärmd platta och kan skriva ut i en upplösning av 100 mikrometer. Replicator 2 kostar 14.000 kr och Replicator 2X 18.000 kronor.


M2

M2 från MakerGear kan skriva ut objekt på 20 x 25 x 20 centimeter och kostar 11.000 kronor.


Metamáquina 2

Metamáquina 2 från Metamáquina är en brasiliansk 3D-skrivare som släpps i april. Den skriver ut i 200 mikrometers upplösning och kostar 10.000 kronor.


Printrbot GO

Printrbot GO är lite originell eftersom den är utformad som en attachéväska (i plywood). När man vill skriva ut något fäller man bara ut mittendelen av väskan. Den drivs dessutom på batteri, vilket gör den extra portabel. Priset för den är 9.500 kronor och då får du bygga ihop den själv.


Pwdr

Pwdr är också en lite speciell 3D-skrivare då den baseras på pulver istället för filamentrullar. Den är ännu bara i prototypstadiet men beräknas kosta runt 9.000 kronor att bygga.


RepRapPro Huxley

RepRap har hängt med i flera år och är själva ursprunget för många av dagens 3D-skrivare. Den är open-source och skapades bland annat med målet att kunna skriva ut sig själv. Modellen RepRapPro Huxley kostar bara 4.000 kronor, men då får du montera ihop den själv.


M.O.B

M.O.B från Romscraj skriver ut i PLA/ABS i en upplösning av 100 mikrometer. Pris: 6.100 kronor.


Rostock MAX

Rostock MAX från Seemecnc är av deltatyp och ska enligt uppgift skriva ut i 50 mikrometers upplösning. Den kostar från 6.300 kronor omonterad.


Solidoodle 3

Solidoodle 3 från Solidoodle är ännu en budgetvariant och kostar cirka 5.000 kronor. Den skriver ut i ABS i upplösningen 100 mikrometer som är ovanligt hög med tanke på priset.


Mega

Mega från Sumpod skriver ut upp till 60 x 60 x 60 cm stora objekt i PLA. Beroende på modell ligger priset på mellan 7.300 – 18.400 kronor inom EU då företaget som tillverkar den är brittiskt. I dagsläget finns Sumpod i modellerna Aluminium, Basic och Mega. En kommande Delta-modell går också att förbeställa.


Glacier Steel

Glacier Steel från The Future is 3-D kan skriva ut i 550 (låg), 350 (medel) eller 150 (hög) mikrometers upplösning. Priset ligger på 16.800 kronor respektive 23.200 kronor beroende på modell och för cirka 2.900 kronor extra får man en andra extruder.


Series 1

Series 1 från Type A machines har ett hölje av plywood, precis som första generationens Makerbot Replicator. Trots priset på 9.000 kronor klarar den att skriva ut i 100 mikrometers upplösning.


Ultimaker

Ultimaker, från företaget med samma namn, baseras även den på RepRap och tillhör en av de mer kända 3D-skrivarna. I ett 3D-skrivartest i novembernumret av Make Magazine vann den i kategorierna ”Mest exakt”, ”Snabbast” och ”Bästa öppna hårdvaran”. Ultimaker skriver ut i både ABS och PLA och kostar 10.200 kr som byggsats och 14.600 kr för en färdigmonterad inklusive en rulle PLA-filament.

Se samtliga modeller och ytterligare information på Engadget och även Make Magazines ”Ultimate guide to 3D-printing” där 15 olika 3D-skrivare testats.

Ny Teknik

Det här inlägget postades i 3D-skrivare och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.