Veckans videor: Bosch autonoma bil & vattentät quadrotor

Dags för veckans dos robotvideor och denna gång blir det en självkörande bil från Bosch, vattentät quadrotor, Darpas drönare med 1,8 gigapixelkamera, Nasas smartphonebaserade robotar på ISS, några av nykomlingarna i Robocup 2013 och framtidens robotkirurgi.

ARGUS-IS (Autonomous Real-time Ground Ubiquitous Surveillance-Imaging System) är Darpas drönare med en superhögupplöst kamera på hela 1,8 gigapixel. Nu har de för första gången släppt filmer, bilder och annan information om den för allmänheten. Superkameran är uppbyggd av 368 mindre kameror på fem megapixel av samma typ som sitter i vanliga mobiltelefoner.

Kameran har sedan monterats på en VTOL-UAS (Vertical Take-Off and Landing Unmanned Aerial System) som på sex kilometers höjd kan övervaka ett område på 25 kvadratkilometer och zooma ner såpass detaljerat att man kan se och spåra enskilda människor i realtid. Ett exempel på hur högupplösta bilder ARGUS-IS tar kan ses här.

DARPA, Ny Teknik


Aquacopters har byggt denna vattentäta quadrotor som dels kan flyga som vanligt men även landa i vatten och filma både över och under vattenytan beroende på var man fäst GoPro-kameran. $350 kostar den exklusive batteri, kontrollerkort och RC-sändare/-mottagare.


9 av 10 bilolyckor beror på den mänskliga faktorn och för att minska olyckorna har Bosch tagit fram en rad semi-autonoma säkerhetssystem som bland annat kan bromsa och väja för fotgängare. Men man håller också på att utveckla en helt autonom bil och har släppt en video där man visar upp en självkörande BMW som påminner mycket om Googles autonoma bil. Man kan dock när som helst ta manuell kontroll över bilen igen genom att greppa ratten.

Bosch pressmeddelande


I juni är det dags för årets Robocupturnering och två av nykomlingarna för i år är robotarna NimbRo och Copedo som är TeenSize-plattformar. Här nedan är kvalificeringsvideon för dessa samt den äldre modellen Dynaped som kontruerades redan 2008 och var med i Robocup 2009 för första gången.

En annan intressant plattform är Eros från Electronic Engineering Polytechnic Institute of Surabaya (EEPIS) som i sin senaste version knatar på i en hastighet av 40 cm/s. Team Eros ser ut att kunna ge Team DARwIn en match, som även de tävlar i KidSize-ligan med sin robotplattform DARwIn-OP.

Team DARwIN


SPHERES (Synchronized Position Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellites) heter en sfärformad, bowlingklotstor robot från Nasa som är tänkt att användas som hjälpreda på rymdstationen ISS. Det speciella med robotarna, som svävar omkring i tyngdlösheten på ISS, är att de använder vanliga Androidmobiler som hjärnor, närmare bestämt varsin Google Nexus S. I det en timme långa föredraget nedan förklarar Mark Micire från Nasa mer tekniskt ingående hur robotarna fungerar.


I detta timslånga RI-seminarium från Carnegie Mellon University talar Catharine Mohr, MD och ansvarig för den medicinska forskningen på Intuitive Surgical, på temat ”How should we build robots for the future of surgery?” och är intressant för den som vill fördjupa sig i ämnet robotkirurgi.