Robottruckar tar över på Gekås Ullared

Foto: Simatic

I måndags var det säsongspremiär för den populära dokusåpan ”Ullared” i Kanal 5 och bland annat fick tittarna se hur Morgan nu fått sällskap av autonoma truckar på lagret.

Dessa obemannade gaffeltruckar kallas även AGV (Automated Guided Vehicle eller Automatic Guided Vehicle) och de som används på Ullared är av märket Simasys från svenska Simatic AB som levererat automatiserade truckar sedan 1990. Simasys är baserad på den manuella trucken Atlet TS och navigerar på Gekås Ullareds lager med hjälp av en SICK NAV- laseravståndsmätare placerad högst upp på fordonet. Den kan dock även köras manuellt vid behov.

Som navigationshjälp sitter reflexer utplacerade på främst väggarna i lagerlokalen cirka 2,5 meter ovanför golvet. Data för trafikstyrning och ordrar skickas via wifi till AGV-truckarna som körs på Simatics egenutvecklade mjukvara. När batteriet börjar bli urladdat åker AGV:n automatiskt till laddningsstationen för att ladda upp sig.


Klicka på ”SE PÅ KANAL 5 PLAY” nere i vänstra hörnet för att se hela första avsnittet i säsong fyra av ”Ullared” ifall det inbäddade klippet inte fungerar. Cirka 23:40 in programmet dyker AGV-trucken upp.

Många skräms nog fortfarande lite av förarlösa fordon som navigerar helt autonomt och därför är säkerheten viktig, så det inte sker kollisioner eller klämolyckor om någon människa kommer i vägen. Simasys AGV-truckar är utrustade med påkörningsskydd framtill i form av en bumper som känner av fysisk kontakt. Det finns även två programmerbara, scannande fotoceller varav den ena är placerad ungefär i midjehöjd som personskydd och den andra högre upp som maskinskydd. Det sitter även en fotocell i varje gaffelben samt klämlister på sidorna av trucken som fotskydd.

Gaffellängden är 1.250 mm och bumpern framtill 1.000 mm, anpassat för en vanlig EUR-pall som är 1.200 mm lång och 800 mm bred. Maxhastigheten ligger på 1 m/s framåt och 0,5 m/s bakåt och maximal lastvikt är ungefär 1.200 kg beroende på stativ. Tack till Peder Johanson, After Sales Manager på Simatic, för specifikationer, foton och information om hur Simasys fungerar.

En videopresentation på svenska av Simasys kan ses här.


Morgan Karlsson, 39, sparkar till bumpern på AGV-trucken, varvid den genast stannar.

Även Aftonbladet uppmärksammar robottruckarna på Ullared i en artikel med rubriken ”Robotarna tar över på Gekås”. Morgan är lite orolig över att robotarna kommer ta över hans arbetsuppgifter, då det talats om att köpa in en robot för att suga upp plast, och säger till Aftonbladet:

– Än så länge har de inte stört mig. På sikt ska de störa mig och ta skräphanteringen också. De kommer ta över mina arbetsuppgifter också. Då blir jag placerad på något annat, så jag är inte orolig för att inte ha jobb att göra. Redan nu är jag ofta inne i butiken och pratar med besökare.

Boris Lennerhov, vd på Gekås Ullared, säger att robotarna tar över de monotona och slitiga arbetsuppgifterna och understryker att de inte medför att någon kommer sparkas.

– Roboten blir aldrig sjuk och den ska inte ha semester. Däremot är den ganska asocial, säger han till Aftonbladet.

Uppdatering 2 juni 2014: I det sista avsnittet för säsong 5 av Ullared fick vi återigen se robottruckarna på lagret. Drygt 18 minuter in i programmet dyker de upp.

Simatic, Aftonbladet, Aftonbladet webb-tv

SE ÄVEN: