Adept introducerar självnavigerande transportroboten Lynx

Amerikanska robottillverkaren Adept har nyligen lanserat sin mobila robot Lynx som klarar av att frakta gods på upp till 60 kg och samtidigt väja för folk som kommer i dess väg.

Adept Lynx är en så kallad AIV (Autonomous Indoor Vehicle) och till skillnad från en typisk AGV (Automated Guided Vehicle eller Automatic Guided Vehicle) kräver den ingen modifiering av anläggningen och kan köra runt dynamiska hinder, som till exempel människor, istället för att bara stanna.

Man anger bara en destination och därefter räknar roboten ut en färdväg på egen hand via den förinlagda kartan. Genom Adepts proprietära självnavigationsmjukvara lokaliserar sig Lynx i anläggningen med hjälp av bland annat väggar och taklampor. Man kan även styra den med röstkommandon.

Själva roboten väger 60 kg och kan frakta lika mycket på jämna ytor eller upp till 20 kg vid 20% luting. Den har en maxhastighet på 1,8 meter/sekund och kan rotera på stället. 24V-batteriet den drivs på räcker till 13 timmars kontinuerlig användning och laddas på 3,5 timmar. När batteriet börjar bli urladdat åker Lynx automatiskt till laddningsstationen. Någon video på Adept Lynx finns ännu inte, men här nedan kan en video på föregångaren ses.

Uppdatering 25 maj 2013: Adept Lynx visas upp på Hannover Messe 2013 i Tyskland samt på okänd mässa där den demonstreras i ”follow mode”.

Uppdatering 20 december 2014: Ny introduktionsfilm för Adept Lynx.

Adept Lynx, Gizmag