MeCam är en autonom nanoquadrotor under 500 kronor

MeCam ryms i din hand och kan flyga efter dig helt autonomt. Foto: Always Innovating

MeCam heter en ny nanoquadrotor under utveckling som ska kunna styras med rösten eller följa efter dig helt autonomt samtidigt som den hela tiden filmar dig.

Det är inte första gången vi ser quadrotorer i denna nätta storlek, men vad som utmärker MeCam är att den, enligt utvecklarna Always Innovating, ska kunna styras med rösten eller följa efter dig helt autonomt och detta till ett rekommenderat försäljningspris av endast $49 (cirka 320 kronor).

MeCam skiljer sig från de flesta andra quadrotorer genom att inte ha någon form av fjärrkontroll. De enda sätten man kan styra den på är med röstkommandon (upp, ner o.s.v.) eller genom att be den följa efter dig medan den filmar dig. Videon strömmas direkt till din smartphone eller surfplatta (Android och iOS) och kan sedan enkelt delas på sociala medier som till exempel Youtube, Facebook, Google+ eller Twitter. Den har till och med ett inbyggt ljudfilter som i realtid filtrerar bort motorljudet innan videon laddas upp.

En annan finess är att MeCam har en inbyggd funktion för att ta 360 graders panoramabilder genom ett enkelt knapptryck. Farkosten har 14 sensorer som bland annat ska kunna upptäcka objekt på sidorna och göra hovringen säkrare och bättre. Man stoltserar även med två autopiloter och en unik videostabiliserare från Morpho Inc.

MeCam sedd framifrån. Foto: Always Innovating

Hårvarumässigt bygger MeCam på en ARM Cortex-A9-processor, 1 GB RAM, microSD-kortläsare, 2,4 GHz/5 GHz Wifi och Bluetooth. Några uppgifter om upplösning på kameran finns dock ännu inte. Always Innovation kommer själva inte att tillverka MeCam utan tanken är att tekniken ska licensieras till andra tillverkare som sedan kan konfigurera den som de vill. Den Linuxbaserade mjukvaran är open source och hårdvaran är open hardware. Man betonar att MeCam fortfarande är under utveckling och att den väntas nå butikshyllorna någon gång i början av 2014.

Always Innovating, Liliputing, Ny Teknik

SE ÄVEN: