Telemedicinroboten RP-VITA godkänd för sjukhus

Telemedicinroboten RP-VITA har nu blivit godkänd av den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA och får därmed användas på sjukhus för aktiv patientövervakning.

RP-VITA är därmed den första telenärvaroroboten med autonom navigation som FDA-godkänns. Roboten är resultatet av ett samarbete mellan iRobot och InTouch Health. Med hjälp av RP-VITA kan en expertläkare snabbt vara ”på plats” trots att det är flera mil mellan läkare och patient.

FDA-godkännandet tillåter specifikt RP-VITA att användas för aktiv patientövervakning i peroperativa, perioperativa och postoperativa miljöer, inklusive kardivaskulära, neurologiska, prenatala samt psykologiska bedömningar och undersökningar och omfattar även intensivvård, skriver iRobot i sitt pressmeddelande.

Roboten är försedd med bland annat ett digitalt stetoskop, oktoskop och ultraljud som läkaren kan använda på distans. Till skillnad från de flesta telenärvarorobotar kan RP-VITA navigera autonomt genom sjukhuskorridorerna, så läkaren kan fokusera på viktigare saker.

”FDA-godkännande av en robot som kan förflytta sig säkert och självständigt genom en kaotisk och krävande sjukhusmiljö i ett högt tempo är en viktig teknisk milstolpe inom robotiken och sjukvårdsindustrin,” säger Colin Angle, VD för iRobot. ”Det finns väldigt få miljöer som är är så svåra att manövrera som en hektisk intensivvårdsavdelning eller akutmottagning. Efter att ha passerat denna teknologiska tröskel är potentialen för självnavigerande robotar på andra marknader praktiskt taget obegränsad.”

Läs mer om RP-VITA i den tidigare artikeln.

FAKTA

United States Food and Drug Administration (FDA) är USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet med ansvar för mat (för människor och djur), kosttillskott, läkemedel (för människor och djur), kosmetika, medicinsk utrustning (för människor och djur), radioaktivt strålande utrustning samt blodprodukter.

Källa: Wikipedia

Ny Teknik

SE ÄVEN: