Veckans videor: Motorsåg, älg och robotkackerlackor

Toyota i-foot. Foto: wHyC@Re / Wikimedia

Hur reagerar en älg när den möter en flygande robot i skogen och hur snabbt kan en robotkackerlacka springa? Det får ni se i denna veckas videor, utöver bland annat gående robotstolar på två ben, motorsågsrobotar, två robotinslag från 16×9 och en robot som kastar paket.

Norrmannen Eirik Solheim gillar att bygga och flyga med quadrokoptrar. En dag när han var ute och flög stötte han på en ung älg som verkade mer nyfiken än rädd för den flygande roboten. På hans quadrokopter sitter en GoPro Hero3-kamera som filmar i 2,7K @ 25 FPS, som sedan i efterhand stabiliserats en aning och skalats ned till 1080p.

Quadrokoptern som användes i detta fall var en X468 Traveller quad som han byggt själv. Själva flygningen skedde via ett par FPV-glasögon (First Person View) som gör att man får en vy som om man själv satt i flygfarkosten. Hans älgvideo har nu blivit en viral hit och setts över en miljon gånger på Youtube.

Eirikso


I dokumentärinslaget ”Robot Revolution: Androids are coming” från 2012 träffar 16×9 bland annat robotarna Geminoid-DK, NAO och Baxter.


Och i ”Robot Army coming soon” från 2009 handlar det om robotar inom militären.


De två tyska designstudenterna Tom Pawlofsky och Tibor Weissmahr har programmerat en motorsågsförsedd KUKA-industrirobot att såga ut en trebent pall och ett ”bord” direkt ur en halvmeterhög trästock. Mässbesökarna kunde sedan köpa möblerna som tillverkades två gånger om dagen under mässans gång. Se foton på DesignBoom.

Ny Teknik


Toyotas gående robotstol i-foot är nästan 10 år gammal (2004) men imponerar än idag med sin mjuka gång. Den kan dessutom gå i trappor, sidled och sänka ner sig till golvnivå när föraren ska hoppa i och ur sätet. Roboten väger 200 kg, är 2,36 meter hög och kan bära en människa på max 60 kg. Den har 12 frihetsgrader och går med en hastighet av 1,35 km/t. Frågan är väl bara vad man ska ha den till förutom som en dyr åkattraktion.

Även det sydkoreanska HUBO-labbet har utvecklat en liknande robot kallad HUBO FX-1. Den är dock inte riktigt lika finslipad som Toyotas variant och verkar till exempel inte kunna gå i trappor.


DARPA vill fylla havsbottnarna med slumrande robotar som kan ligga vilande i flera år för att vid behov väckas upp och flyga ut på olika militära uppdrag. Projektet, som kallas Upward Falling Payloads, går ut på att mängder av små obemannade flygfarkoster (Multi-Purpose Unmanned Aerial Vehicle eller MPUAV) ska gömmas på havsbottnarna, som i många fall är djupare än 4 km. Vid behov kan dessa sedan aktiveras och med hjälp av en jetmotor ta sig upp till ytan där raketer tar vid. MPUAV:erna kan sedan användas för spaning, kommunikation, truppsupport med mera.

IEEE Spectrum, Ny Teknik


Från UC Berkeley Biomimetic Millisystems Lab kommer robotkackerlackan VelociRoACH. Den imponerar genom att springa oerhört snabbt, vilket vi inte är bortskämda med hos benförsedda robotar. Denna lilla krabat på endast 30 gram (som kan bära upp till 120 gram) springer med en hastighet av hela 2,7 meter per sekund, vilket motsvarar 26 kroppslängder på en sekund. Den är försedd med sex kurvade ben som kan ta sig fram på ojämna underlag och över trösklar utan större problem. Det enda hjälpmedel den verkar ha är ett par stödvingar på sidorna som ger roboten aerodynamisk dämpning i höga hastigheter.

Samma labb utvecklar flera liknande kackerlacksrobotar, bland annat TAYLRoACH som med hjälp av sin svans kan göra en 90-graderssväng på en fjärdedels sekund.

Gizmag


När gaffeltruckarna på Howe & Howe Technologies var på reparation fick man idén att använda den militära plattformen RS1 som ersättare. Det visade sig att det i många fall var avsevärt lättare att använda RS1 Prime Mover, som kan kallar sin robot. Genom att montera en lyftgaffel på den kunde man använda den som gaffeltruck för att flytta runt till exempel lådor och snöskotrar. Den stora fördelen är att man inte sitter i fordonet man styr utan står vid sidan om och fjärrstyr det, vilket ger en bättre vy då man även kan gå runt objektet man flyttar och se det ur olika vinklar.


Även SWAT-styrkorna använder RS1-plattformen.

Howe & Howe  via IEEE Spectrum


Industrial Perception (IPI) heter ett nystartat robotföretag som tidigare arbetat hos Willow Garage med att förbättra visuella algoritmer och rörelseplanering för robotar. Nu vill man utveckla avancerad teknik för 3D-visuellt guidade robotar som ska kunna känna igen olika former på objekt och manipulera dessa samtidigt som de undviker kollisioner. Ett exempel som visas i videon nedan är en robot som plockar staplade paket och sedan slänger iväg dessa bakom sig. Posten Logistik nästa?

IEEE Spectrum

Det här inlägget postades i Exoskelett, Fjärrstyrda robotar, Humanoida robotar, Industrirobotar, Marina robotar, Militära robotar, Naturinspirerad design, Obemannade flygfarkoster, Veckans videor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.