3D-skrivare på stark frammarsch

En holländsk arkitekt planerar att skriva ut ett helt hus med hjälp av 3D-skrivare. Foto: Universe Architecture

Intresset för 3D-skrivare har nog aldrig varit så stort som nu och på CES 2013 visades flera olika modeller för hemmabruk upp. Nu planeras även det första 3D-printade huset.

På CES 2013 i Las Vegas tidigare denna månad visade Makerbot upp sin nya Replicator 2X som är en experimentell 3D-skrivare för de mer avancerade användarna som inte nöjer sig med den vanliga Replicator 2-modellen. Den har dubbla extruders för ABS-plast, vilket möjliggör tvåfärgade utskrifter, och ett pris på $2.799 (drygt 18.200 kronor).

Engadget, M3


CubeX Trio skriver ut 3D-objekt stora som en basketboll

3D Systems var också på CES 2013 för att visa upp sin satsning på hemanvändarmarknaden i och med sin 3D-skrivare CubeX Trio. Den har tre extruders och kan skriva ut i både PLA och ABS i 30 olika färger. Den utmärker sig genom att kunna skriva ut i tre färger och objekt stora som en basketboll. Maxdimensionerna för utskrivna objekt är på 275 x 265 x 240 mm, vilket är dubbelt så stort som vad Makerbot Replicator 2 klarar. Att skriva ut ett objekt i storlek med en basketboll kan ta upp till ett dygn och därför finns en pausfunktion på skrivaren som gör att man kan pausa och senare återuppta utskriften. CubeX tre olika modeller (där Trio är dyrast) och kostar mellan $2.499 – $3.999 (cirka 16.000 -26.000 kronor).

CAP & Design, Tested


UP! Mini – billig och lättanvänd 3D-skrivare

UP! Mini heter en annan 3D-skrivare som visades upp på mässan och har ett attraktivt pris på endast $899, vilket inte ens motsvarar 6.000 svenska kronor. Den har en utskriftsvolym på 120 x 120 x 120 mm och en lagerupplösning på 0,25 mm. Den ska dessutom vara väldigt enkel att komma igång med och skeppas med egen mjukvara. Ett prisvärt alternativ för den som tänkt skaffa sin första 3D-skrivare med andra ord.

PP3DP, M3

Ännu fler 3D-skrivare visades upp på CES 2013 och en lista över dessa kan ses här.


InMoov – en 3D-utskriven humanoid robot

Allt billigare 3D-skrivare för hemmabruk har öppnat nya möjligheter för hobbyrobotutvecklare. En som tagit fasta på detta är den franske skulptören Gael Langevin som skrivit ut överdelen av en humanoid robot med huvud, armar och händer med fem individuellt rörliga fingrar. Därefter har han kopplat in servon och ett Arduinokort för att få liv i sin skapelse. Det fina i kråksången är att han gjort 3D-ritningarna tillgängliga (än så länge bara händerna) för andra på Thingiverse, så alla som vill kan skriva ut sin egen InMoov, som roboten kallas.

InMoov, Gizmag


Huset som ska skrivas ut med 3D-skrivare

Snart kan det första 3D-utskrivna huset bli verklighet. Den nederländska arkitekten Janjaap Ruijssenaars har nämligen planer på att skriva ut ett hus med hjälp av en 3D-skrivare. Men det är inte en klassisk stuga med fyra knutar som han tänkt sig utan ett hus i form av ett så kallat möbiusband. Det kan liknas ungefär vid ett brett gummiband som vridits ett halvt varv.

Huset kallas ”Landscape house” och ska ha en hela tusen kvadratmeter stor yta. Det kommer dock inte skrivas ut i ett kontinuerligt stycke utan i moduler på 6 x 9 meter som sedan monteras ihop. Huset ska vara klart nästa år och kosta mellan 4-5 miljoner euro, uppger BBC. Fler foton på huset kan ses här.

BBC, DN

Det här inlägget postades i 3D-skrivare, Humanoida robotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.