Winbot 7 – roboten som putsar fönster

Ecovacs Robotics, som bland annat tillverkar den självtömmande robotdammsugaren Deebot D76, visade upp sin nya fönsterputsrobot Winbot 7 på CES 2013. Till skillnad från tidigare modeller använder den sig av en vakuumpump istället för magneter.

Robotdammsugare finns det numera ett otal märken och modeller av, men robotar som rengör fönster är inte fullt så vanliga. Det är nog heller inte en lika relevant produkt för privatpersoner, såvida man inte har många och stora glasytor där man bor.

Den tidigare modellen Winbot W555 och även fönsterputsroboten Windoro fungerar, till skillnad från Winbot 7, genom att ha en del på var sida av fönsterrutan och håller ihop dem med hjälp av kraftiga magneter. Winbot 7 fungerar dock genom en vakuumpump som suger fast den på fönstret. En nackdel med denna metod är att den bara kan rengöra en sida av fönstret åt gången. En fördel är dock att den klarar hur tjocka glas som helst och fungerar på till exempel speglar eller andra väggmonterade glasskivor där man bara kommer åt ena sidan.

När roboten startas suger den sig fast på den vertikala glasytan och börjar med att mäta höjden på rutan för att kunna räkna ut hur den ska åka. Själva putsningen utförs i tre steg, men i huvudsak av en rengöringsduk på undersidan som man sprayat fönsterputslösning på, och Winbot tar sig fram över fönsterrutan med en hastighet av 0,15 meter per sekund.

Till skillnad från Windoro drivs Winbot med en nätansluten elkabel och ifall strömmen skulle brytas under tiden den putsar finns ett inbyggt batteri som tar över och kör den längst ner till fönsterrutan och därefter blinkar en röd varningslampa. Det finns även en separat sugpropp som extra säkerhetslina och som man rekommenderas att alltid använda ifall fönstren Winbot rengör är ovanför markplan.

Specifikationer:

  • Dimensioner: 232 x 225 x 95 mm
  • Laddningstid: 2 timmar
  • Batteri: 11,1 V / 850 mAh Litium
  • Hastighet: 0,15 m/s
  • Kabellängd: 3 meter (går att förlänga)
  • Tillbehör: Fjärrkontroll, säkerhetssugpropp och 2 rengöringsdukar
  • Ljudnivå: 55 dB
  • Vikt: 2 kg

Winbot 7 lanseras i modellerna W730 (pärlvit) och W710 (gul) där skillnaden är att W730 även klarar av att putsa kantlösa glas. Ecovacs räknar med att ha roboten på marknaden under april 2013 till ett pris av $399 (2.600 kronor).

Ecovacs Winbot, Gizmag

SE ÄVEN:

1 reaktion till “Winbot 7 – roboten som putsar fönster”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.