CBS 60 minutes om hur robotiseringen påverkar jobben

Foto: Skärmdump från CBS 60 Minutes ”March of the Machines”

I söndags sände CBS News-programmet 60 minutes inslaget ”March of the Machines” som handlade om hur robotiseringen påverkar jobben och arbetsmarknaden. I studion intervjuas Erik Brynjolfsson och Andrew McAfee, författare till boken ”Race Against the Machine”.

60 minutes besöker bland annat Rethink Robotics där Rodney Brooks demonstrerar Baxter. USA:s största tillverkare av industrirobotar, Adept, får också de ett besök, samt ett företag som använder ett robotiserat lagersystem från Kiva Systems där lagerhyllorna kommer åkande istället för att personalen behöver springa fram och tillbaka. Programmet kan ses nedan och man har även lagt upp en del webbexklusiva klipp värda att se för den robotintresserade.

The Atlantic är inne på samma ämne i sin artikel ”The End of Labor: How to Protect Workers From the Rise of Robots” och lyfter frågan hur vi människor ska kunna tjäna pengar när robotarna tar över fler och fler yrken och vi inte behöver arbeta i samma utsträckning som tidigare.

När mänsklig kognition väl ersatts, vad har vi då kvar? För att ta ett extremt exempel, föreställ dig en robot som kostar $5 (drygt 30 kronor) att tillverka och som kan göra allt du kan, fast bättre. Du skulle bli lika föråldrad som en häst.

Nedan följer de webbexklusiva klippen med bland annat extra intervjumaterial.

60 minutes via Robohub