Veckans videor: Dokumentär, intervjuer och CES 2013

Den sociala, animatroniska roboten Leonardo på MIT. Foto: Skärmdump från BBC-dokumentären ”Where’s My Robot?”.

Denna veckas videor innehåller bland annat en robotdokumentär från BBC, två intressanta intervjuer med iRobots VD respektive Ray Kurzweil som nyligen värvats av Google för att arbeta med ett nytt, spännande AI-projekt.

BBC Horizon sände 2007-2008 dokumentären ”Where’s My Robot?” där Danny Wallace besöker bland annat Hiroshi Ishiguro Laboratory i Japan och MIT AI Lab för att försöka hitta en robot som kan gå och prata som en människa, som han drömt om sedan han var liten. Att konstruera en sådan robot visar sig dock vara betydligt mer komplicerat än han kunnat föreställa sig.

Våren 2012 visade Horizon ”The hunt for AI” och ett fem minuters smakprov av det programmet kan ses nedan.


Denna imponerande robothand, från en kille som kallar sig Barman, är byggd helt av Lego Mindstorms och består av 2 NXT-enheter, 6 NXT-motorer, 1 ultraljudssensor och 1 beröringssensor. Missa heller inte hans övriga ambitiösa Legoprojekt som ligger i samma spellista. Fler detaljer om bygget finns här.


I höstas lanserades TurtleBot 2. Några av nyheterna är att den numera kan ladda all elektronik ombord via en och samma kontakt och därmed kan ladda sig själv via en laddningsstation, som robotdammsugare länge kunnat. Nu har en video släppts på just en TurtleBot 2 som autodockar i laddningsstationen.


På CES 2013 visades ett nytt tillbehör till quadrotorn AR.Drone 2.0 upp i form av en ”svart låda” (som är orange) innehållande en GPS och en ”flight recorder” med 4 GB minne. I praktiken gör den farkosten mer autonom då man i förväg kan programmera en flygrutt via GPS-koordinater som AR.Drone sedan flyger av sig själv. Man har även ett nytt ”director mode” där flygmanövrar kan programmeras in på förhand. Ett kraftfullare batteripaket på 1500 mAh har också lanserats, vilket ska öka flygtiden från 12 till 18 minuter.

The Verge


En annan robot som visades på CES 2013 var den dansande musikroboten mRobo från TOSY. Den tycks nu ha lärt sig en del nya moves.


Exoskelett finns det relativt många numera och nu håller Activelink, ett dotterbolag till Panasonic, på att utveckla en fullkroppsvariant kallad Power Loader. Dräkten, som ger övermänskliga krafter, är bland annat tänkt att användas på olycksplatser och byggarbetsplatser. Den första versionen var ganska stor och klumpig, men efter Fukushimakatastrofen togs en mer kompakt modell fram. Tanken är att man lätt ska kunna bära 50-60 kg och samtidigt röra sig smidigt.

Diginfo


Avslutningsvis blir det två intervjuer. Den ena från CES 2013 där iRobots VD Colin Angle intervjuas av Paul Miller från The Verge om framtiden för robotar. Bland annat berättar han att framtidens robotdammsugare helt och hållet kommer sköta sig själva och att vi bara kommer behöva interagera med dem någon gång om året. Han pratar även om telemedicinroboten RP-VITA.

Den andra är en exklusiv intervju som Singularity Hub gjort med Ray Kurzweil, som bland annat skrivit boken ”How to create a mind”. Han har numera värvats av Google och berättar om deras spännande, framtida AI-projekt som ska kunna förstå vardagligt språk, ungefär som superdatorn Watson. Man ska även kunna få svar på saker man undrar redan innan man hunnit googla, eftersom AI:n lär sig i detalj vad man är intresserad av.

Personligen ser jag mycket fram emot en AI från Google som lär sig vad jag brukar konsumera på nätet och kan filtrera ut alla intressanta nyheter, videoklipp med mera som jag ändå skulle ha letat fram manuellt och även intressanta saker jag annars skulle ha missat. I det ständigt ökande informationsflödet blir det allt svårare att hinna med att ta del av allt som publiceras på nätet. Då kommer sannolikt någon form av informationsfiltrerande AI bli mer eller mindre standard eftersom tid är en bristvara.