Ny sorts artificiella muskler lovande för robotar

Forskare vid MIT har skapat en ny polymerfilm som kan generera elektricitet genom vanlig vattenånga utan att kräva någon extern strömförsörjning. Dessa artificiella muskler kan därmed komma att ersätta många av dagens elektriskt drivna aktuatorer hos robotar.

Det nya materialet ändrar form efter att det absorberat små mängder avdunstat vatten och på en video som släppts där de artificiella musklerna demonstreras ser de nästan levande ut när de kryper fram. MIT skriver att dessa rörelser skulle kunna driva robotlemmar eller generera tillräckligt med elektricitet för att strömförsörja mikro- och nanoelektriska enheter.

Den stora fördelen med detta nya material är att det kan ändra form helt utan något batteri eller annan extern strömkälla. Istället drivs rörelserna genom att utvinna energi ur de små mängder vattenånga som bildas naturligt i luften. Man förväntar sig att kunna göra materialet ännu effektivare på att omvandla rörelserna till elektricitet för att i framtiden kunna driva bland annat bärbar elektronik.

När materialet används som en aktuator har det visat sig vara förvånansvärt starkt. Forskarna lyckades få en film på 25 mg att lyfta små glasskivor som vägde 380 gånger så mycket eller transportera buntar med silvertrådar på 10 gånger den egna vikten. Till skillnad från formminneslegeringar (SMA) krävs ingen upphettning eller liknande manipulering för att detta material ska ändra form.

MIT, Ny Teknik