IBM förutspår datorer med mänskliga sinnen om fem år

IBM:s toppforskare har tittat in i spåkulan och tror att vi om fem år kommer ha så kallade kognitiva datorer som kan både se, höra, lukta, känna och smaka.

Som exempel ska en dator kunna studera stora mängder foton av födelsemärken från patienter och hitta mönster hos dem som senare drabbas av hudcancer. Vad gäller luktsinnet ska det om fem år finnas datorer som kan lukta till sig sjukdomar via sensorer i hemmet eller i mobiltelefonen. Datorer ska också kunna lära sig vad som är god mat och kunna sätta ihop kombinationer av smaker som samtidigt är hälsosamma för oss och rent av veta bättre än dig själv vad du gillar för mat.

Ett annat exempel är att man via sin mobila enhet ska kunna känna texturen på kläder man handlar över nätet och en dator med hörsel som lär sig känna igen ljudmönster skulle kunna varna dig i god tid innan din bil är på väg att gå sönder. IBM tar upp ett annat exempel där babyjoller skulle kunna översättas så man vet om bebisen är till exempel hungrig, trött eller har ont. Ett liknande system skulle även kunna tolka husdjurs läten.

Och en dator som kan känna smak skulle lätt kunna skilja på en hög med salt och en hög med socker utan att göra en detaljerad kemisk analys. Att använda sinnen istället för enbart rå datorkraft är ett betydligt mer energieffektivt sätt och efterliknar hur vi människor fungerar. Som exempel drar IBM:s superdator Watson hela 85 KW jämfört med en mänsklig hjärna som förbrukar motsvarande 20 W. Redan idag används Watson inom sjukvården för att hjälpa läkare med diagnostisering men den saknar förmågan att till exempel tolka röntgenbilder.

– Tre av de sinnen som omtalas, hörsel, syn och lukt är direkt applicerbara på Watson. Att kunna förstå läkarnas talade ord att kunna förstå visuell input från röntgenbilder och att kunna använda doftsensorer för viss diagnostik, säger Mikael Haglund, teknisk direktör på IBM i Sverige, till Computer Sweden.

IBM, IDG

Det här inlägget postades i Artificiell intelligens och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.