CES 2013: Lego Mindstorms EV3 med smartphonestöd

Lego Mindstorms har funnits ända sedan 1998 och är mycket populärt bland hobbyrobotbyggare. Under CES 2013 har Lego nu visat upp nästa generation kallad Mindstorms EV3. Bland nyheterna finns stöd för appar under iOS och Android.

Lego Mindstorms EV3, som utvecklats under tre års tid, innehåller 594 delar och har nu stöd för att styras via en app under iOS eller Android. Själva hjärnan, som kallas ”intelligent brick”, har en ARM9-CPU med ett LinuxOS, 16 MB flashminne, 64 MB RAM, USB-port samt microSD-kortläsare.


Spellista som innehåller flera olika videoklipp på Lego Mindstorms EV3.

Den inbyggda microSD-kortläsaren gör att man inte längre är begränsad till det interna minnet för att lagra programdata. Förra generationens Lego Mindstorms (NXT 2.0 som lanserades 5 augusti 2009) hade en ARM7-processor och man kunde koppla ihop upp till tre olika huvudenheter. Detta har nu utökats till fyra stycken i och med EV3. Kombinationen ARM9 och Linux ska dessutom göra det lättare än tidigare att hacka och modifiera Mindstorms.

”Intelligent brick” är själva hjärnan i Lego Mindstorms EV3.

Det finns numera även stöd för iOS och Android och man kan därmed kontrollera sin Legorobot, över bluetooth (eller wifi om man har en wifi-dongle i USB-porten), via en app i sin smartphone eller surfplatta. Detta öppnar för helt nya möjligheter och det ska bli spännande att se vad kreativa robotutvecklare världen över hittar på. I videon nedan visas bland annat hur man kan styra en robotorm med mobilen genom att använda gyrot. Man kan även ge robotarna röstkommandon via mobilens mikrofon. Kort sagt kan man använda sin mobila enhets alla olika sensorer.

 

Fler nyheter är att sensorerna har förbättrats och blivit ännnu känsligare. Man har även gjort motorerna snabbare. Tre motorer följer med EV3 och två av dem är dubbelsidiga. Den tredje motorn är mindre men desto snabbare och därför lämpad för hastiga rörelser som att skjuta iväg saker.

LEGO Mindstorm robot

Även mjukvarumässigt finns en del nyheter. Lego har, via ett samarbete med AutoDesk, tagit fram en app för att kunna vrida och zooma sina Lego Mindstorms-modeller virtuellt i 3D medan man bygger dem. Det blir med andra ord en slags interaktiv bygginstruktionsbok där man kan vrida och vända på Legomodellen under tiden man bygger den för att se den ur alla möjliga vinklar.

Lego Mindstorms EV3 kommer gå att köpa över hela världen under hösten 2013 för $350 (2.300 kronor exklusive moms).

Foton: Lego

LEGO, The Verge, PopSci, IDG, Ny Teknik