CES 2013: Här är Toyotas självkörande bil

Idag höll Toyota en presskonferens på CES 2013 där de avtäckte sin autonoma bil Lexus AASRV (Advanced Active Safety Research Vehicle).

Som namnet avslöjar är detta ett forskningsfordon för att utveckla säkrare bilar och tanken är alltså inte att det ska bli en komplett självkörande bil som Googles Toyota Prius. Inte i dagsläget åtminstone, men Toyota säger själva att framtiden för denna plattform sannolikt blir en helt autonom bil.

Tills vidare kommer vi få se fordon som blir mer och mer autonoma och till slut i princip kör sig själva. Det ger också en mjukare infasning av tekniken så att folk hinner vänja sig vid bilar som tar över körningen mer och mer. Nedan följer en ny video, bilder och specifikationer på Toyotas Lexus AASRV, som publicerades av IEEE Spectrum idag.

Toyotas AASRV är utrustad med en rad sensorer:

  • En laseravståndsmätare (LIDAR) monterad på taket och som roterar 360 grader för att skapa en bild av bilens omgivning inom en radie av cirka 70 meter.
  • Tre HD-färgkameror som upptäcker objekt cirka 150 meter bort. Den främre kameran upptäcker bland annat trafikljus och sidokamerorna kan upptäcka andra fordon som närmar sig.
  • Radar i fronten och sidorna på bilen mäter positionen och hastigheten på objekt. Användbart i bland annat korsningar.
  • En rotationssensor på bakhjulet mäter färdsträcka och hastigheten på fordonet.
  • En IMU-sensor på taket mäter accelerationen och fordonets vinkel.
  • GPS-antenner på taket uppskattar vinkel och riktning på fordonen även innan bilen börjat rulla.

toyota autonomous car systems 2-1357666772217

toyota autonomous car systems 3-1357666816456

Foton: Toyota

SE ÄVEN: