Autonoma bilar från Audi & Toyota på CES 2013

Både Audi och Toyota väntas avtäcka sina självkörande bilar på CES 2013 som inleds på tisdag. Audis bil ska, förutom att köra av sig själv, kunna upptäcka en ledig parkeringsplats och parkera åt dig.

Toyota kommer visa en modifierad version av sin lyxmodell Lexus LS 600h som, precis som Googles autonoma Toyota Prius, är utrustad med radar, laseravståndsmätare och kameror för att kunna upptäcka andra fordon, fotgängare, vägmarkeringar, trafikljus och skyltar. Bilen, som utvecklas oberoende från Googles, ska även kunna kommunicera med andra fordon, enligt en talesperson från Toyota.

Som en liten teaser inför CES 2013 har Toyota släppt en kort video på en prototyp av sin Lexus LS med vad de kallar ITS-teknik (Intelligent Transport Systems). Tekniken är tänkt att användas tillsammans med en förare men bilen kan även köra sig själv, berättar Toyotas talesperson.

Toyotas lyxigaste Lexus LS har redan idag en radar som kan upptäcka fotgängare framför bilen och stanna den, även om föraren har foten på gaspedalen. Volvo har också en liknande teknik kallad Pedestrian Detection med full autobroms.

Audi har inte avslöjat så många detaljer om sin autonoma bil ännu, men som Robotnyheter skrivit om tidigare finns redan en förarlös Audi TTS. Den är dock anpassad för banracing och kan inte köra på allmän väg. Bilen Audi kommer visa upp på CES 2013 ska enligt en talesperson från biltillverkaren inte bara kunna köra av sig själv utan även kunna leta upp en parkeringsplats och parkera autonomt.

Singularity Hub, BBC, WSJ, IDG, Ny Teknik

SE ÄVEN: