Veckans videor: Metalcovers och robotdokumentär

Ett robotband som spelar metalcovers, en dokumentär om robotens historia, en busflygande quadrotor, svärmrobotar och en del annat går att skåda i veckans videor.

Robotbandet Compressorhead har funnits åtminstone sedan 2009. Förra året fick de ett tillskott i form av basisten Bones. De övriga bandmedlemmarna är den 4-armade Stickboy på trummor och Fingers på elgitarr med sina 78 hydraliskt aktuerade fingrar. I videon nedan ser vi alla tre bandmedlemmarna framföra en cover på Motörheads klassiska Ace of spades. Kan det bli mer metal än så här?

Tyvärr är inte ljudkvalitén den bästa men det andra klippet, där Stickboy och Fingers framför AC/DC:s TNT, är en professionell TV-studioinspelning från Brainpool Studio i tyska Köln. Ytterligare videoklipp, bland annat en Panteracover, finns på bandets hemsida.


Compressorhead i all ära, men dessa robotar är i själva verket bara avancerade speldosor, om än imponerande sådana, som spelar upp samma inprogrammerade låtar varje gång. NAO däremot har lärt sig känna igen takten på handklappningar och kan hålla denna takt genom att stampa med fötterna i marken. Sätter man ett par hemgjorda maracas (som verkar vara risfyllda Kinderägg) i händerna på NAO slutar roboten att stampa med fötterna och håller istället takten med sina maracas. Notera hur NAO anpassar sitt beteende beroende på om den har en, två eller inga maracas.


Tidigare har vi fått se den EU-finansierade, humanoida roboten iCub krypa på alla fyra, men nu har den för första gången lärt sig balansera på två ben samtidigt som den försöker greppa sin kära boll.


Droplet heter en liten robot som mest liknar en lysande pingisboll. Det är en väldigt enkel robot som är tänkt att vara en del av en större robotsvärm för att lösa mer komplexa uppgifter. Roboten, som utvecklas vid University of Colorado Boulder, liknas av forskarna vid en ”vätska som tänker”. Än så länge kan ”robotdropparna” dock inte åstadkomma något vettigt men ska i framtiden kunna användas vid till exempel oljeläckage eller för att bygga en rymdstation.


Denna robotdokumentär från History Channel verkar ha minst 10-15 år på nacken men är mycket intressant för den som vill få sig en lektion i robotens historia och hur den första industriroboten kom till. Tyvärr saknas slutet men den är ändå värd att se.


Rethink Robotics har släppt en ny video på sin prisvärda robot Baxter där man visar några olika användningsområden för den.


Ett par robotar som påminner mycket om Baxter är UR5 och UR10 från danska Universal Robots. Deras robotar är både billiga, säkra nog att jobba brevid människor och kan programmeras fysiskt. Mer om Universal Robots kan ni läsa i denna tidigare artikel.


Team BlackSheep busflyger med en quadrotor och jagar en polisbil i denna video från LeWeb 2012 i Paris. Videon väcker en del intressanta tankar om hur kriminella inom en snar framtid kan börja använda quadrokoptrar och polisen själva också för den delen. Polisen skulle kunna använda förbrukningsbara quadrokoptrar för att jaga rånare till exempel. En liten smidig quadrokopter kan lätt flyga mellan husen inne i stadskärnan där inte en vanlig helikopter kan ta sig fram. De är dessutom mycket snabbare att sätta i bruk eftersom varje polisbil skulle kunna utrustas med varsin.