iRobot introducerar poolroboten Mirra 530

iRobot avslöjade igår att de lanserar den nya poolrengöringsroboten Mirra 530 och att de dessutom kommer börja sälja hängränneroboten Looj 330 internationellt. Det blir därmed första gången iRobots utomhusrobotar kommer gå att köpa utanför Nordamerika.

En poolrengöringsrobot, eller bara poolrobot, är som namnet antyder en liten robot som rengör ens utomhuspool. Inte en lika stor marknad som för robotdammsugare och robotgräsklippare, men uppenbarligen stor nog för att iRobot ska lansera den internationellt. Mirra 530 rensar poolen från löv och annat skräp både på ytan och genom att köra omkring på botten. Den klarar till och med att rengöra väggar och klättra i trappor. Gravitationen är ju inte ett lika stort problem under vattnet.

Den skiljer sig dock från en robotdammsugare med laddningsstation genom att den hela tiden får sin ström via en 18 meter lång, flytande strömkabel. Det kan tyckas vara en dum idé att kombinera vatten och starkström, men det hade förmodligen blivit krångligare om roboten behövt plockas upp för att laddas emellanåt.

Via en teknik kallad iAdapt® Nautiq kan roboten mäta dimensionerna på poolen och därefter välja ett optimalt sätt att rengöra den. Förutom att Mirra 530 skrubbar rent ytor från alger och bakterier pumpar och filterar den upp till 265 liter vatten i minuten och kan filtrera partiklar så små som 2 mikrometer. Den måste dessutom planera sin väg så den inte trasslar in sig i sin egen sladd.

Sedan tidigare har iRobot sin poolrobot Verro som fortfarande säljs i modellerna Verro 300 och Verro 500. I videon ovan syns Verro 500.


Looj 330

Looj 330, som iRobot lanserade i augusti 2012, är en robot avsedd för att rensa hängrännor från löv, kottar, barr och liknande. iRobot kommer visa upp både Mirra 530 och Looj 330, samt sitt övriga sortiment, på Consumer Electronics Show (CES 2013) som drar igång i Las Vegas den 8 januari.

Mirra 530 kommer ha ett rekommenderat pris på $1.299,99 (drygt 8.400 kronor) och Looj 330 ett på $299 (drygt 1.900 kronor). Båda robotarna kommer att säljas i Nordamerika samt ytterligare utvalda länder runt om i världen med start våren 2013. Gissningsvis är Sverige ett av dessa länder då iRobots senaste Roomba- och Scoobamodeller redan säljs här.

Foto: iRobot

Pressmeddelande, Ny Teknik, M3

SE ÄVEN: