Wired: 70% av dagens yrken automatiserade innan år 2100

Wired har publicerat en lång artikel om hur robotarna successivt kommer ta över jobb som idag utförs av människor. Man menar att innan detta århundrade är över kommer 70 procent av dagens yrken ha ersatts av automatisering.

Artikelskribenten Kevin Kelly inleder med det klassiska exemplet om hur 70 procent av amerikanerna jobbade som bönder under det tidiga 1800-talet. Men idag, 200 år senare, har automatisering eliminerat alla jobb utom 1 procent inom sektorn. Det har dock skapats jobb inom helt nya områden och idag arbetar de allra flesta inom yrken som 1800-talets bönder aldrig kunnat föreställa sig.

På liknande sätt kommer dagens robotisering skapa arbetstillfällen inom nya områden som är svåra för oss att föreställa sig idag. Vem hade till exempel kunnat förutspå yrken som webbdesigner eller SEO-konsult innan internet, webbläsaren och Google fanns?

Först är det industrijobben som kommer robotiseras, men därefter även mer kvalificerade jobb. Kelly tar även upp roboten Baxter från Rethink Robotics. Läs artikeln ”Better Than Human: Why Robots Will — And Must — Take Our Jobs” i sin helhet på Wired.

SE ÄVEN: