Hubot och robotdräkt bland årets svenska nyord

Robotdräkten HAL används numera även i Sverige. Foto: Prof. Sankai, University of Tsukuba / CYBERDYNE Inc.

Varje år presenterar Språkrådet sin nyordslista med nya ord som tillkommit i svenska språket under året. I år finns flera robotrelaterade ord med på listan.

Ordet ”hubot” fick sitt genombrott i början av året då SVT:s stora robotdramasatsning ”Äkta människor” hade premiär. En hubot är en humanoid robot, i TV-serien, som på utsidan är mycket lik en riktig människa. Ett annat ord som kom med på listan är ”robotdräkt” som är ett robotiserat exoskelett eller cyborgdräkt som till exempel HAL. Även ordet ”robotfälla” är med.

Så här beskrivs orden av Språkrådet:

hubot
benämning på människoliknande robot i tv-serien Äkta människor. 2011. I en nära framtid, eller kanske en parallell nutid, är humanoida robotar – ”hubotar” – lika vanliga som
mobiltelefoner.
Dagens Nyheter 16 januari 2012

robotdräkt
ny betydelse: datoriserad dräkt med yttre ”skelett” för stöd vid rehabilitering. 2012. Vid till exempel en stroke försämras kommunikationen mellan hjärnan och musklerna, vilket ger personen sämre rörelseförmåga. Men även svaga signaler kan nå musklerna och avläsas via huden.
Med hjälp av elektroder som placeras på huden över lämpliga muskler fångas dessa signaler upp, förstärks av robotdräkten och översätts till aktivering av exoskelettet som därmed kan ge stöd för rörelser.
Västerås Tidning 25 augusti 2012

Ordet ”börsrobot” var med på listan redan förra året men även i år sätter börsrobotarna sina spår i och med ordet ”robotfälla”.

robotfälla
ökad användning: test som lätt kan lösas av människor, men inte av datorprogram (robotar); kallas även robotfilter. 2006. Den 1 december förra året infördes ett stopp för robotstyrda massbyten av fonder inom premiepensionssystemet. Då infördes också en captcha, en så kallad robotfälla, som skulle göra massbyten omöjliga.
TT 20 september 2012
[används bland annat för att hindra datorprogram från att registrera e-postkonton]

Ett annat teknikrelaterat ord som visar på hur den tekniska utvecklingen fortskrider är ordet petabyte. Dagens hårddiskar har en lagringskapacitet på 1-3 terabyte och 1 petabyte = 1024 terabyte.

petabyte
ökad användning: 1024 terabyte. 2001.
Terabytegränsen är passerad för hårddisken på datorn du har hemma. Tusen gigabyte. Ett stort företag har mycket mer på servrarna: petabyte, exabyte, kanske zettabyte.
Computer Sweden 17 augusti 2012

Se hela listan på 2012 års nyord här.

SvD, DN