Barnliknande roboten Roboy ska byggas på bara 9 månader

Foto: Roboy.org

Artificial Intelligence-labbet vid University of Zürich ska på endast nio månader utveckla en antropomorfisk robot i storlek med ett barn. Roboten, som heter Roboy, kommer ha senor och muskler och tanken är att den även ska kunna gå som en människa.

Detta är inte den första människoliknande roboten forskarteamet utvecklar. Roboy bygger på deras tidigare skapelse ECCE som även den har artificiella senor, men som ser ganska skrämmande ut med sitt stora cyklopöga.

I den broschyr som tidigare släppts såg Roboy rätt läskig ut han med och påminde närmast om Tim Burtons Jack Skellington. Nu har man dock ändrat till ett vänligare ansikte.


ECCE, föregångaren till Roboy. En annan video på ECCE kan ses här.

Roboy har varit under utveckling sedan i juni och den 8-9 mars 2013, på mässan Robots on tour i Zürich, är tanken att Roboy ska vara färdig och kunna visas upp för allmänheten för första gången. För att få ihop pengar till utvecklingen har man crowdfundat Roboy och säljer bland annat sponsorplats på robotkroppen. I skrivande stund har nära 300.000 av 500.000 schweiziska franc samlats in. Totalt handlar det alltså om nästan 3,6 miljoner kronor.

En video på Roboy har släppts där man ser robotens torso och en rörlig hand med fem fingrar som har lika många leder som mänskliga fingrar. Något huvud eller några ben har dock ännu inte visats upp och just benen är en av de allra svåraste bitarna. Den som sett en humanoid robot gå vet hur långsamt och stelt det brukar gå. Eftersom Roboy bygger på senor och artificiella muskler ska den kunna gå mer naturligt och människolikt. Det återstår dock att se hur väl man lyckas med detta, i synnerhet som man bara har nio månader på sig.

En animerad datorsimulering som visar hur Roboy är tänkt att gå har man dock släppt och den kan ses här ovan.

Roboy, The Verge, CNET