10 robotar som kan förändra hälso- och sjukvården

Giraff är en av två svenska robotar som är med på InformationWeeks lista. Foto: Terése Andersson

Den amerikanska tidsskriften InformationWeek har sammanställt en lista över tio robotar som kan komma att förändra hälso- och sjukvården. Bland dessa tio återfinns de två svenska robotarna Giraff och Bestic.

Giraff är en telenärvarorobot och har beskrivit som ett ”Skype på hjul”. Bestic är ett robotiserat äthjälpmedel och gemensamt för de båda robotarna är att de fått stöd med utveckling och marknadsföring av Robotdalen.

Foto: Terése Andersson

Inledningsvis nämner man också kirurgiroboten da Vinci som idag har utfört över 20.000 operationer. Den är dock inte med på listan, men har varit FDA-godkänd sedan år 2000. De tio robotar man listar är följande:

1. Giraff är en svensk telenärvarorobot avsedd att användas av bland annat hemtjänsten och behöver kanske ingen närmare beskrivning då den tagits upp flera gånger tidigare här på Robotnyheter.


2. TUG från Aethon är en autonom transportrobot avsedd att frakta gods i sjukhuskorridorerna så personalen får mer tid över till patienterna. Roboten påminner mycket om svenska RobCab och kan bland annat åka hiss och undvika hinder helt autonomt. En längre artikel om TUG, som just nu testas på danska sjukhus, kan läsas här.


3. RP-VITA är en telemedicinrobot som utvecklats i ett samarbete mellan iRobot och InTouch Health. Det är i praktiken en telenärvarorobot med stöd för elektroniskt stetoskop och andra medicinska verktyg. Se separat artikel om RP-VITA här.


4. Bestic kan närmast beskrivas som en robotarm med en sked längst ut och är ett äthjälpmedel för personer som ej kan använda armar och händer för att äta. Se tidigare artikel om Bestic här.

Foto: Bestic

5. Nursing Assistant från Healthcare Robotics är en robot tänkt att assistera sjuksköterskor och styrs genom fysisk direktkontakt med roboten. Man leder roboten genom att hålla den i armen och kan höja eller sänka dess torso genom att trycka underarmen uppåt eller neråt. Det blir på så vis ett mer intutivt sätt att kontrollera roboten än via en joystick, handkontroll, pekskärm eller liknande.


6. CosmoBot är, likt robotsälen Paro, en terapirobot fast för utvecklingsstörda barn mellan 5-12 år. Roboten kan dessutom samla in data under tiden den används som terapeuten sedan kan använda.


7. Magnetiska mikrorobotar är små nog att kunna färdas i blodomloppet och innehåller magnetiska nanopartiklar. De strömförsörjs och styrs via en elektromagnetisk spole på utsidan. De små mikrorobotarna ska bland annat kunna leverera läkemedel direkt till cancertumörer och därmed slippa skada friska celler.


8. Anybot är ytterligare en av många telenärvarorobotar och har bland annat en inbyggd, ögonsäker laserpekare som man kan peka på saker med. Den undviker även hinder autonomt när man styr den. På Anybots hemsida kan man registrera sig för att få testköra en av deras telenärvarorobotar i 15 minuter direkt via webbläsaren.


9. RoboCourier från Swisslog är, precis som TUG och RobCab, en transportrobot avsedd för sjukhus. Den kan frakta drygt 22 kilo, väjer automatiskt för hinder och kan åka och ladda sig själv när det behövs. Den kan förses med låsbar behållare och klarar av att interagera med automatiska dörrar och hissar för att ta sig mellan olika avdelningar och våningsplan.


10. Toyotas hälsorobotar har tagits upp tidigare på Robotnyheter och kan bland annat hjälpa förlamade att gå.

InformationWeek

1 reaktion till “10 robotar som kan förändra hälso- och sjukvården”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.