Veckans videor: Julhälsningar och flygande hexapod

Är det en hexrotor eller en hexapod? Det är faktiskt både och.

Så här i juletider kommer det en hel del julhälsningar från olika robotutvecklare och fyra videohälsingar kan vi se i veckans videor. Det blir även en flygande hexapod och lite annat smått och gott.

Mad Lab Industries har kommit på den briljanta idén att slå ihop en hexapod med en hexrotor och på så vis få en robot som både kan flyga och gå. Som en bonus kan roboten även använda sina sex ben som en gripklo för att lyfta saker upp i luften. På grund av det stora intresset för Hexa², som roboten heter, planerar man nu att lägga ut roboten som ett Kickstarterprojekt.


I denna video ser vi hur de sex benen kan användas som en gripklo för att lyfta saker upp i luften.

En vidareutveckling på konceptet skulle kunna vara att byta ut hexapoden mot en robot på hjul/larvfötter som kan ta sig fram mycket snabbare på marken. När terrängen blir för svår kan den ju istället bara flyga över. En robot som både kan gå och flyga och som utrustas med en kamera skulle kunna bli riktigt användbar. Läs mer om Hexa² på Mad Lab Industries.


Nedan följer en hel drös julhälsningar från olika robotutvecklare. Den första, och mest ambitiösa, kommer från Autonomous Systems Lab, ETH Zurich.


Den lilla roboten Qbo (som du kan köpa en egen numera) önskar också god jul.


Aldebaran Robotics & NAO önskar gott nytt år.


Slutligen en julhälsning från ZenRobotics och deras sopsorteringsrobot som önskar ”Merry Z-mas 2012”.


Hur styrs egentligen roboten Curiosity där uppe på Mars? Denna korta, animerade video beskriver det på ett pedagogiskt sätt.


Yaskawa har satt ihop en 60 sekunder lång video på de olika Motomanrobotar de ställde ut på PackExpo 2012. Mycket plockande blir det.


Minns ni roboten HERB (Home Exploring Robot Butler), från CMU Personal Robotics Lab, som mikrade mat själv? Nu har han lärt sig jobba som bibliotekarie också, så länge man inte har för bråttom.


Denna veckas videor inleddes med flygande robotar och avslutas även med ett par sådana. Den första är en quadrotor byggd helt i LEGO och utrustad med en GoPro-kamera. Man använder även ett par videoglasögon som ger en förstpersonsvy av vad robotens kamera ser, så det nästan känns som att man själv sitter i farkosten. Senare byggdes LEGO-quadrotorn ut med ArduPilotMega 2.5+ som gör att den kan flyga helt autonomt mellan GPS-vägpunkter. Läs mer om bygget här.

Avslutningsvis några modiferingar av quadrokoptern AR.Drone 2.0 som användare byggt. Polisvarianten med blinkande ljus är riktig läcker.