EU satsar 36 miljoner på sociala robotar

EU-flaggaEU-kommissionen satsar 36 miljoner kronor på utveckling av sociala robotar som ska kunna interagera med och hjälpa människor i offentliga lokaler. Av dessa pengar går 2,8 miljoner till svenska robotforskare vid Örebro universitet.

EU-projektet SPENCER är ett samarbete mellan fem olika länder där en av de delaktiga är holländska flygbolaget KLM som vill kunna ta hjälp av robotar för att guida folk på flygplatser. Forskarna vid Centre for Applied Autonomous Sensor Systems (AASS) vid Örebro universitet ska jobba med att utveckla robotar som kan ta sig fram på platser där människor rör sig och samtidigt klarar av att undvika kollisioner i dessa dynamiska miljöer.

– Vi arbetar med sensorteknik som gör det möjligt för roboten att känna av vad som finns runt omkring den och som gör det möjligt för den att navigera runt människor eller andra hinder på flygplatsen, säger Achim Lilienthal, forskare vid forskningscentrumet AASS vid Örebro universitet.

Roboten kommer ha kartor över flygplatsen inlagda för att underlätta navigeringen. Kartorna kommer dessutom förses med information om var det ofta blir köer eller ställen där folk ofta går vilse. Det unika är att robotarna själva ska kunna känna igen olika sociala situationer och agera därefter, vilket är något dagens robotar inte är särskilt bra på.

– EU-projektet SPENCER kommer att bryta ny mark för kognitiva system. Det vill säga robotar som är medvetna om vad som händer runt omkring dem och då går att använda på platser med mycket människor i rörelse, säger Achim Lilienthal.

Örebro universitet

Det här inlägget postades i Sociala robotar, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.