Fyrbenta roboten LS3 lär sig följa mänsklig ledare

Två av Darpas LS3-robotar ute på grönbete. Foto: DARPA

En nypublicerad video från DARPA visar hur deras fyrbenta robot LS3 (utvecklad av Boston Dynamics) nu lärt sig lyda röstkommandon och kan följa en mänsklig ledare genom tät skog och varierad terräng.

De senaste två veckorna har LS3 testats i skogen i närheten av Fort Pickett, Virginia. Roboten har förbättrats på flera plan och bland annat blivit stabilare och smidigare. Den kan numera följa röstkommandon som till exempel ”LS3 follow tight” för att följa efter en mänsklig ledare. LS3 kan antingen gå i samma fotspår eller fatta egna beslut om vilken väg den ska ta. Den klarar av både 1,5 meter hög vegetation, ojämn terräng och att ta sig runt träd och andra hinder.

I videon får vi för första gången även se realtidsgrafik på hur LS3 uppfattar sin omvärld. Två minuter in i samma video tappar LS3 balansen och rullar runt på rygg och tillbaka på fötter igen men fortsätter därefter gå vidare som om inget hänt. Roboten klarar även av att navigera i totalt mörker och har fått en lägre ljudnivå på 70 dB (ungefär som en högljudd robotdammsugare). Man kan även be roboten att gå en viss sträcka i en bestämd riktning så följer den ordern.

Syftet med LS3 är att ta fram en robotiserad packåsna som ska kunna bära soldaters tunga packning (som kan väga upp till 45 kilo) och som fungerar både i tuff terräng och urbana miljöer. Som en bonus kan soldaterna även ladda sina elektroniska, handhållna enheter genom LS3 som fungerar som en mobil laddningsstation.

Foto: DARPA

De nu utförda testerna av LS3 är de första i en serie planerade demonstrationer som kommer hållas var tredje månad ända fram till första halvan av 2014, så fler videoklipp på robotens framsteg lär hinna dyka upp innan dess.

DARPA pressmeddelande, LS3

Det här inlägget postades i Militära robotar, Naturinspirerad design och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.