6 robotdammsugare i test av PC för Alla

Bäst i test blev Neato XV-25.

IDG-tidningen ”PC för Alla” har testat sex olika robotdammsugare. Allt ifrån enklare, billiga modeller från en tusenlapp till mer avancerade med ett pris på över 5.000 kronor.

Testets vinnare blev den dyraste modellen, Neato XV-25 (en förbättrad version av Neato XV-15), som även är den enda med 360 graders laserscanner som kartlägger rummet. Enligt ”PC för Alla” är det också den modell som har bäst sugförmåga.

Man konstaterar också att robotdammsugarna ännu inte är redo att ersätta den vanliga dammsugaren. Ett optimalt hem för en robotdammsugare har stora öppna ytor, är sparsamt möblerat, har inga sladdar eller mattor på golvet och eventuella trösklar bör vara låga.

Ecovacs Deebot D76

Ecovacs Deebot D76 utmärker sig genom att ha automatisk tömning av dammbehållaren när den återvänder till laddningsstationen. Den har även en lite udda funktion i form av en inbyggd musikspelare som kan spela upp dina favoritlåtar ifrån ett SD-kort. Man kan även läsa in egna röstmeddelanden om man tröttnar på ”Help, help!” som roboten ropar när man lyfter upp den.

Ljudnivån är på 60 dB och batteritiden 60 minuter. Den får dock kritik för sin dåliga städning och komplicerade system. Priset idag ligger på runt 3.000 kronor.

BETYG: 5/10


iRobot Roomba 780

Roombaserien känner de flesta till då det är en modell som hängt med ända sedan 2002. Med andra ord har iRobot haft tid på sig att åtgärda barnsjukdomarna. 700-serien är den fjärde generationen från iRobot och har bland annat akustiska sensorer för att upptäcka större smutspartiklar samt 50 procents längre batteritid (90-120 minuter).

Roombas robotdammsugare är den enda i testet med endast en sidoborste. Dessvärre förekommer en del felaktiga uppgifter om Roomba 780 i testet då ljudnivå och pris angetts till 50 dB respektive 3.000 kronor när ljudnivån snarare ligger på 60 dB och priset från 4.690 kronor.

BETYG: 6/10


Dirt Devil Libero

Detta är den billigaste modellen i testet med en prislapp strax under tusenlappen. Den saknar schemaläggning och har bara en av/på-knapp, precis som Philips EasyStar. Däremot suger den aningen bättre, men inte i klass med de dyrare robotdammsugarna. Dirt Devil har förutom sina robotdammsugare ett stort utbud av vanliga dammsugare och är kända i USA för sina ”Broom Vacs” där själva dammsugaren är integrerad i skaftet.

Dirt Devil Libero är bland de tunnare robotdammsugarna på marknaden med sina 7 cm men batteritiden är endast 45 minuter efter en laddningstid på 4 timmar. Den är dock tjockare än testets näst billigaste robotdammsugare, Philips EasyStar på endast 5 cm, och ljudnivån ligger på 65 dB.

BETYG: 5/10


Neato XV-25

Dyraste modellen i testet är Neato XV-25 och den utmärker sig inte bara med sitt D-formade utseende utan är även den enda robotdammsugaren med en 360 graders laserscanner (LIDAR) som skannar av rummet och skapar sig en intern karta över det. Denna teknik kallas SLAM (Simultaneous Localization And Mapping) men Neato kallar sin teknik RPS (Room Positioning System). Samsungs Navibotmodeller använder sig av en liknande teknik, fast baserat på kamerabilder.

Tack vare RPS vet Neato XV-25 exakt var i rummet den redan dammsugit och blir därför klar snabbare än traditionella modeller som dammsuger mer eller mindre slumpmässigt. Neato XV-25 bygger på föregångaren XV-15 och är särskilt anpassad för de som har pälsdjur hemma samt allergiska personer. Den är utrustad med specialfilter och en ny borstkombination som bättre fångar upp djurhår. En annan finess är att man kan uppgradera mjukvaran i den via en USB-port. Det möjliggör framtida uppdateringar med förbättrad eller ny funktionalitet.

Neato XV-25 har marknadens bästa sugförmåga för robotdammsugare, enligt tillverkaren Neato Robotics, tack vare en kraftfull motor med centrifugal kompressionsteknik, vilket är samma teknik som i jetmotorer. Har man inga pälsdjur och vill kommma runt 1.500 kronor billigare undan kan föregångaren XV-15 vara ett intressant alternativ, om man står ut med en ljudnivå på 77 dB. Schemalägger man den att dammsuga när man inte är hemma störs man dock inte av ljudnivån.

BETYG: 8/10


Philips Easystar FC8802

Philips nya rekordtunna robotdammsugare EasyStar FC8802 är bara 5 cm tjock och därmed den plattaste modellen på marknaden. Det låga priset gör dock att den, precis som Dirt Devil Libero, saknar schemaläggning och endast har en av/på-knapp.

Robotdammsugaren är bland de billigaste på marknaden och den näst billigaste i testet. I dagsläget kan man köpa den från 1.279 kronor. Den får kritik i testet för dålig sugförmåga och problem med trösklar. Säljs i färgerna grå, orange och blå. Läs mer om Philips EasyStar här.

BETYG: 4/10


Samsung Navibot S

Samsungs Navibot S (SR8950) är den näst dyraste i testet och även Samsung har funnits på marknaden i flera år och är nu inne på sin femte generation. Navibot S är endast 8 cm hög och har en kamera som tar bilder av taket för att på så vis skapa sig en karta över rummet den dammsuger, liknande Neato XV-25 fast med kamera istället för laser. Navibot S var den robot i testet som fastnade oftast i mattor och kablar.

Det finns även en snäppet dyrare SR8980-modell av Navibot S som, precis som Ecovacs Deebot D76, har självtömning i laddningsdockan. Man ska dessutom kunna styra den via en mobilapp och se robotdammsugarens kamera i mobilen när man är hemifrån. Mobilstödet har åtminstone visats upp av Samsung på mässor runtom i världen, men det är oklart om funktionaliteten bara blev tillgänglig i vissa länder, eller inte alls. Navibot S har den bästa batteritiden (120 minuter) och är bland de tystaste i testet. Läs mer om Navibot S här.

BETYG: 6/10


Sammanfattningsvis har alla testade robotdammsugare, utom Dirt Devil Libero och Philips EasyStar, schemaläggning och automatisk laddning. Alla testade robotdammsugare har dubbla sidoborstar, utom Roomba 780 som bara har en och Neato XV-25 som inte har några alls.

I testet nämns att robotdammsugarna hade problem med att hitta tillbaka till sina laddningsstationer. Detta kan dock bero på att man haft flera robotdammsugare med respektive stationer i samma rum och robotarna använder IR-ljus för att hitta tillbaka.

Läs PC för Allas robotdammsugartest i sin helhet här.

SE ÄVEN: