Förlamad kvinna äter choklad med cyborgarm

Jan Scheuermann, 53, har varit förlamad från halsen och ner i tio år. Nu har hon fått ett hjärnimplantat och kan tack vare sin nya cyborgarm äta på egen hand.

För 13 år sedan diagnostiserades Jan med spinocerebellär degeneration och sedan tio år tillbaka har hon varit totalt förlamad från nacken och ner (tetraplegi). Efter att ha sett ett videoklipp på nätet med en man som styrde en robotarm med tankekraft via ett hjärna-dator-gränssnitt (BCI) anmälde hon sig som försöksperson till University of Pittsburgh.

Två elektroder på vardera 4×4 millimeter opererades in i hennes motoriska kortex i hjärnan. 96 små nålar på varje elektrod kan sedan läsa av signalerna från cirka 200 individuella hjärnceller och skicka dessa till en dator som tolkar dem. Redan under den andra träningsdagen lyckades hon med enbart tankekraft kontrollera en robotarm med 7 DOF.

14 veckor senare hade hon blivit allt skickligare och enligt rapporterna lyckades hon uppnå koordination, skicklighet och snabbhet nästan som en icke funktionshindrad person. Nu kan hon för första gången mata sig själv med en chokladkaka och det verkar redan som hennes hjärna anpassat sig efter cyborgarmen.

– Jag brukade behöva tänka, ”upp, medsols, ner, framåt, bakåt..”. Nu tittar jag bara på målet och Hector [som hon döpt robotarmen till] går dit.

Nu försöker forskarna montera robotarmen på hennes elektriska rullstol så hon ska kunna använda den i vardagen.


Inslag från Rapport i SVT.

UPMC, BBC, SR