Robotsnigeln som rengör akvariet

RoboSnail rengör ditt akvarieglas en gång om dagen. Foto: Skärmdump från Youtube

Alla som har ett akvarium hemma vet att det behöver rengöras med jämna mellanrum då glaset med tiden får en beläggning av alger. Nu finns den lilla akvarieroboten RoboSnail från AquaGenesis som kan hjälpa dig hålla akvarieglaset rent.

Man skulle kunna se den som en robotdammsugare för akvarier då den på ett liknande sätt åker fram och tillbaka över glaset. Roboten är tvådelad med en del på var sida av glaset och de båda delarna hålls ihop med hjälp av kraftiga magneter. Uppe i hörnet placeras laddningsstationen dit RoboSnail åker när den städat klart.

Totalt finns över 10 sensorer på roboten, bland annat fyra sensorer som ser till att RoboSnail inte rullar utanför glaset och IR-sensorer som gör att den hittar tillbaka till laddningsdockan. Första gången man startar RoboSnail räknar den automatiskt ut ytan på akvarieglaset genom att mäta längd och höjd. Därefter kör den sin rengöringsrunda en gång per dygn på den tid man valt.

Roboten klarar av upp till 10 millimeter tjocka glasskivor och NiMH-batteriet (på 4.8V och 700mAh) ska räcka i minst ett år innan det behöver bytas ut. Det finns även en liten dataport på RoboSnail som gör framtida mjukvaruuppdateringar möjliga.

Ett uppenbart problem är att roboten bara kan rengöra en sida i taget och att köpa en robot för varje sida är kanske inte heller aktuellt för privatpersoner med tanke på att priset ligger på $349 (2.300 kr). I dagsläget säljs dock RoboSnail till ett introduktionspris av $299 (2.000 kronor) och roboten kommer kanske bäst till sin rätt i större akvarier.

Mer info om RoboSnail samt detaljerade bilder finns på ReefBuilders.

RoboSnail, AquaGenesis

Det här inlägget postades i Hemrobotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.