Saabs obemannade stealthplan Neuron provfluget

Neuron är Europas första stora obemannade stealthflygplan (UCAV). Foto: SAAB

Europas första stora obemannade stealthflygplan premiärflögs i början av december. Testflygningen blev lyckad och nu planerar Saab att ta med sina erfarenheter från Neuron vid utvecklingen av nästa generation Gripen.

Utvecklingen av Neuron är ett samarbete mellan de sex europeiska länderna Frankrike, Sverige, Italien, Spanien, Grekland och Schweiz. En av de huvudansvariga för projektet är svenska Saab i Linköping som med cirka 100-150 anställda arbetat inom områdena aerodynamik, avionik, stealth, bränslesystem, flygutprovning samt konstruktion och produktion av flygplansskrovet, uppger Ny Teknik.

Provflygningen skedde den 1 december i franska Istres och under 2014 är det tänkt att Neuron ska provflygas i Sverige. Syftet med Neuron är att ta fram ett förarlöst attackflygplan med stealthteknik men planet kommer inte att byggas i fler upplagor utan är endast till för att utveckla och prova ny teknik. Saab skriver dock i ett pressmeddelande att man kommer ta med sig sina erfarenheter när man ska utveckla nästa generation JAS Gripen.

Neuron är en så kallad UCAV (Unmanned Combat Air Vehicle) där ”combat” avslöjar att den även kan utrustas med vapen, i detta fall bomber. Samtidigt gör dess stealthutformning att den blir svår att upptäcka på radarn. Själva slutmonteringen av flygplanet har skett hos Dassault Aviation i Frankrike på beställning av DPA som är den franska motsvarigheten till Försvarets materielverk (FMV).

Foto: SAAB

Neuron väger 5,5 ton, har ett vingspann på 12,5 meter och kommer upp i en hastighet av 0,85 Mach. Hela projektet har en budget på cirka 4 miljarder kronor.

I somras avslöjade även Saab att man startat en studie kring en annan UAV som är tänkt att användas för underrättelsespaning. Denna UAV är mer lik en klassisk drönare och har varken vapen eller stealthteknik.

SAAB pressmeddelande, Ny Teknik, DI, Ny Teknik, SvD, SvD, Ny Teknik