Veckans videor: MEISTeR, Bird Buggy & paintballdrönare

Roboten MEISTeR från Mitsubishi.

En papegoja med ett eget robotfordon, en flygande robot med paintballpistol och robotkonstnärer är lite av vad som bjuds på i veckans videor.

Mitsubishi Heavy Industries (MHI) har visat upp sin nya robot MEISTeR (Maintenance Equipment Integrated System of Telecontrol Robot) som är tänkt att utföra lite mer fysiskt arbete i de havererade kärnkraftverken i Japan. Roboten, med två 7 DOF-armar som vardera kan lyfta upp till 15 kilo och öppna dörrar, har bland annat utrustats med en rad elektriska verktyg för att kunna borra och skära sig igenom material.

Hela roboten väger 440 kilo, är 130 cm hög och har en maxfart på 2 km/t. Den fjärrstyrda roboten kan, med sina fyra av varandra oberoende larvfötter, ta sig fram i bråte och upp för 22 cm höga trappsteg. En video på svenska går att se här. Mer info och bilder finns på Gizmag.


Forskare vid MIT har utvecklat en sorts omkonfigurerbara robotar. Tanken är att göra dessa robotar så små som möjligt och att de sedan sammanlänkade ska kunna anta vilken form som helst. Behöver man för stunden en skiftnyckel kan robotarna formera sig till en sådan och behöver man i nästa stund en kaffekopp kan samma robotar bilda en sådan. Ett slags transformerande universalverktyg med andra ord.

Detta är ett steg närmare vad som kallas programmerbar materia. Draget till sin spets skulle det i praktiken kunna innebära robotar likt T-1000 i filmen Terminator 2 som kan anta vilken form som helst.


Ny Teknik


Vi är vana att se robotar utföra enformiga arbetsuppgifter i fabriker med mera. Men kan en robot vara kreativ och konstnärlig? Denna robotkonstinstallation av Patrick Tresset består av fem robotar med varsin arm och kamera som ritar av en person och det mest intressanta är kanske hur olika resultat varje robot får fram.


Istället för att behöva åka omkring med en hel laptop på sin TurtleBot kan man nu använda den kompakta Gumstixdatorn TurtleCore som utlovar 80 procent av prestandan för mindre än halva priset ($89, vilket motsvarar cirka 600 kronor). Den drar dessutom mindre ström, vilket är viktigt för en mobil robot. TurtleCore, som endast mäter 194 x 45 mm, installeras enkelt i det lilla lastutrymmet som finns på iRobot Create.


Bird Buggy heter en mobil robot som via en specialjoystick kan styras av en papegoja med näbben. När papegojan har tröttnat på att åka omkring kan roboten automatiskt hitta tillbaka till basstationen via en webbkamera. Läs mer om projektet här.


Quadrotorer blir allt vanligare och billigare och det finns även varianter med sex eller åtta rotorer som då kallas hexrotor respektive octorotor. DangerInfo har provat att förse en hexrotor med en paintballpistol för att visa på hur enkelt det skulle kunna vara att montera ett skarpladdat vapen på en billig UAV. Det är heller ingen orealistisk tanke att framtidens terrorister kan komma att använda sig av billiga drönare fullproppade med sprängämnen som de på säkert avstånd kan flyga mot målet för att sedan detonera.


Slutligen en liten julhälsning från robotarna på General Motors (GM).