Kenshiro har skelett och muskler som en människa

Foto: University of Tokyo

Vi är vana vid robotar som rör sig stelt och mekaniskt, men nu har forskare vid University of Tokyo skapat en robot som ska kunna röra sig exakt som en människa.

Roboten, som heter Kenshiro, är tänkt att exakt kunna efterlikna mänskliga rörelser genom att man byggt upp dess skelett och artificiella muskler anatomiskt korrekt.

Den första versionen av roboten blev väldigt tung och man gick därför tillbaka till ritbordet och tänkte om. Varje del av roboten motsvarar nu vikten hos en riktig människa. Kenshiro är modellerad efter en genomsnittlig 12-årig japansk pojke och är 158 centimeter hög med en vikt på 50 kilo.

Roboten består av hela 160 olika muskler som är bland de mest avancerade artificiella musklerna som utvecklats. 50 muskler sitter i benen, 76 i bålen, 12 i skuldrorna och 22 i halsen. Skelettet är av aluminium och man har även konstruerat artificiella korsband i knälederna.

JSK, Phys.org, IEEE Spectrum

Det här inlägget postades i Humanoida robotar, Naturinspirerad design och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.