Intresset för lättviktsrobotar växer i Sverige

Foto: Universal Robots

Danska robottillverkaren Universal Robots har sedan 2008 sålt lättviktsrobotar till företag inom tillverkning och industri. Nu expanderar man i Sverige med två nya återförsäljare.

Robotarna från Universal Robots påminner om Baxter från Rethink Robotics då de är billiga, säkra nog att arbeta brevid människor och dessutom lätta att lära upp då man fysiskt kan greppa robotarmen för att flytta den dit man vill. Robotarmarna fungerar både enskilt och i par som dual-arm.

Redan 2003 föddes idén hos en grupp danska forskare om en ny generations industrirobotar som alternativ till de tunga och dyra modeller som var vanliga då. 2005 grundades Universal Robots och tre år senare var den första roboten färdigutvecklad.

De två robotmodeller som finns i dagsläget är UR5 och UR10 (som lanserades tidigare i år) och används av svenska företag som Nordic Sugar, Brodit, Depend Cosmetic och Induktionsvärme AB. Enligt UR har man tjänat in investeringskostnaden för robotarna på bara 3-8 månader då de är billigare än traditionella industrirobotar och nu växer intresset för lättviktsrobotar i Sverige.

– Vi märker en ökad efterfrågan på små och flexibla industrirobotar i Sverige. Många inser hur stora besparingar de kan göra genom att automatisera sina processer. Eftersom våra robotar inte kräver någon avskärmning och kan programmeras av kunden själv så kan införandet göras snabbt och enkelt, vilket jag tror är en viktig förklaring till framgångarna, säger Kristian Hulgard, Universal Robots regionansvarige för Sverige, i ett pressmeddelande.

Två UR5-robotar har här kombinerats till en dual-arm-robot. Foto: Universal Robots

I år vann dessutom UR5 pris för världens mest innovativa robot i en internationell tävling. Priset delades ut i maj på världens största automationsmässa, Automatica, i Tyskland. Tidigare vinnare har bland annat varit NAO från Aldebaran Robotics (2011) och robotdammsugaren Roomba från iRobot (2005).

Både UR5 och UR10 är 6-axliga robotarmar och den största skillnaden är att UR10 har en lyftförmåga på 10 kilo medan UR5 klarar av 5 kilo. UR10 har dessutom större räckvidd. De väger dessutom endast 18 respektive 25 kilo och kan därmed lätt flyttas runt, till skillnad från en konventionell industrirobot. Precis som Baxter är de tänkta att användas på små och medelstora företag där det normalt inte är lönsamt att robotisera tillverkning eller paketering.


UR:s robotar kan användas inom en rad olika användningsområden.

Andra fördelar är en låg ljudnivå och effektförbrukning jämfört med andra industrirobotar. UR5 drar endast 200 Watt och UR10 350 Watt i genomsnitt. Robotarna är även säkra nog att kunna arbeta brevid människor. Om de kolliderar med någon eller en arm kommer i kläm känner robotarna av detta och stannar genast. Priset för den kraftfullaste modellen, UR10, ligger på €28.000 (cirka 245.000 kronor) och används bland annat av BMW i Tyskland.

Universal Robots, UR:s Youtubekanal

SE ÄVEN: