NASA utvecklar exoskelett för astronauter


Nasas exoskelett X1 bygger på teknik från deras Robonaut 2.  Foto: NASA / Robert Markowitz

Exoskelettet X1, som är en spinoff på Nasas rymdrobot Robonaut 2, ska både kunna hjälpa astronauter i rymden såväl som förlamade på jorden.

Det finns nu ganska många utvecklare av exoskelett och det som skiljer ut Nasas variant är att det även kan fungera som en träningsmaskin för astronauterna då långvarig vistelse i tyngdlöshet gör att musklerna förtvinar. I det reverserade läget ges istället motstånd för benen så musklerna kan tränas.

X1 har designats på bara några få år och bygger på teknik från Nasas Robonaut 2 och IHMC:s exoskelett Mina. Själva utrustningen består än så länge bara av ett par ben och väger 26 kilo. Det har 10 DOF i form av fyra motoriserade leder i knän och höfter samt sex passiva leder som gör att man kan röra sig naturligare.

Nasas exoskelett är fortfarande under utveckling och det är oklart ifall det kommer utökas till en helkroppsvariant med armar, men det finns åtminstone planer på att lägga till fler aktiva leder för bland annat vristerna och höfterna.

NASA, Gizmodo

SE ÄVEN: