Portabee – ihopfällbar 3D-skrivare under 5.000 kronor

Foto: Portabee

3D-skrivarna har fått något av ett genombrott i år och nu lagom till jul har en ny modell som är både ihopfällbar och billig lanserats.

Portabee är en 3D-skrivare som baseras på open source-3D-skrivaren RepRap Wallace och den utmärker sig genom att vara världens första portabla 3D-skrivare då den går att fälla ihop och bära med sig i en väska. Precis som RepRap kan även Portabee skriva ut sig själv, åtminstone de delar som är gjorda av plast (de röda delarna i bilden till höger).

Priset är även det attraktivt då en färdigmonterad Portabee endast kostar $680 (cirka 4.500 kronor). Man kan dock komma ännu billigare undan ifall man monterar ihop delarna på egen hand. En byggsats kostar nämligen bara $480 (cirka 3.200 kronor).

Ihopfälld blir Portabee kompakt nog att få plats i en väska. Foto: Portabee

Portabee kan skapa objekt med en maximal storlek av 120 x 120 x 120 mm och har en utskriftshastighet på 450 mm/s. För utskrifterna används 3 mm filament av ABS eller PLA och ett munstycke på 0,5 mm. Den väger endast 2,8 kilo och ihopfälld blir den såpass kompakt att man kan bära med sig den i en väska.

En exempelutskrift med 0,3 mm lagerhöjd med blå PLA-plast. Foto: Portabee

3D-skrivarna är fortfarande i sin linda men kommer sannolikt gå samma utveckling till mötes som de vanliga datorskrivarna. De som var med i skrivarens barndom minns säkert de randiga, högljudda och långsamma utskrifterna från de nålförsedda matrisskrivarna. Om några år, när 3D-skrivarna blivit både bättre, billigare och mer lättillgängliga för privatpersoner, kommer vi nog på ett liknande sätt se tillbaka på de första typiskt randiga och långsamma 3D-utskrifterna från början av 10-talet.

Portabee går att beställa redan idag, men för den som tänkt sig ett julklappsköp kan det bli tajt med tiden då det är en väntetid på tre veckor från beställning eftersom plastdelarna måste hinna skrivas ut av andra 3D-skrivare. Man kan få sin Portabee i färgerna röd, grön eller blå och en rulle med 1 kg PLA-filament i valfri färg ingår även i priset.

Det är nästan bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan skriva ut med en 3D-skrivare. Man kan skapa egna pepparkaksformar, skräddarsydda Legobitar, reservdelar med mera. Vad skulle du själv skriva ut om du hade en 3D-skrivare?

Portabee, Wired, Ny Teknik

SE ÄVEN: