Roboten Wave Glider korsade Stilla havet

Roboten Wave Glider drivs framåt av vågkraft. Foto: Liquid Robotics

Wave Glider är en marin robot som samlar in havsdata och sänder tillbaka dessa i realtid. Nu har en av de fyra utsända robotarna, efter ett drygt år till havs, tagit sig ända från Kalifornien till Australien och därmed satt nytt världsrekord för hur långt en autonom robot färdats.

Wave Glider påminner om en surfbräda men har sin andra halva dold sju meter under ytan. Genom att utnyttja skillnaderna i vågrörelserna beroende på havsdjupet alstrar roboten rörelseenergi och kan ta sig framåt. Detta gör att den har oändligt med energi ifrån havet. Den har även solcellspaneler på ovansidan som strömförsörjer sensorer och datorer ombord.

Foto: Liquid Robotics

Syftet med roboten är att samla in havsdata som kan komma till nytta för att bland annat studera klimatförändringar, varna för kommande tsunamis och orkaner eller för bevakning. All data skickas i realtid via satellit till kontrollcentralen men görs även tillgänglig för vem som helst att ta del av.

Totalt har den amerikanska utvecklaren Liquid Robotics tagit fram fyra Wave Glider-robotar som samtliga har fått namn efter kända upptäckare till havs. Den robot som nu lyckats ta sig nära 17.000 kilometer över Stilla havet från Kalifornien till Australien heter Papa Mau. Redan i mars 2012 slog den världsrekord för autonoma robotar då den nådde Hawaii efter att ha påbörjat sin färd den 20 november 2011. Nu har den alltså, efter drygt ett år till havs, slagit sitt eget rekord.

Papa Mau har trots havsströmmar, oväder och hajar lyckats både överleva och hålla rätt kurs under färden. Till sin hjälp har den bland annat haft GPS och en sofistikerad navigationsdator. En annan Wave Glider som också är på väg till Australien heter Benjamin och förväntas nå sitt mål under början av 2013. De två andra robotarna är på väg till Japan, men den ena av dem, Fontaine Maru, har fått återvända till Hawaii för reparation innan den kan återuppta sin färd.

Bill Vass, VD för Liquid Robotics, är minst sagt stolt över bedriften och säger i ett pressmeddelande:

– Vi sjösatte projektet för att demonstrera att Wave Glider-tekniken inte bara kunde överleva öppet hav och en så här lång resa, utan ännu viktigare, samla in och sända havsdata i realtid från de mest avlägsna delarna av Stilla havet.


Så funkar Wave Glider.

Ny Teknik, SR, Wave Glider, PacX

Det här inlägget postades i Marina robotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.