Drönare ska jaga tjuvskyttar i Kenya

Obemannade flygande övervakningsrobotar ska rädda noshörningarna från tjuvjägare. Foto: Rob Hooft / Wikimedia

Afrikanska noshörningar är hårt utsatta för tjuvjakt på grund av sina horn. Nu planerar djurreservatet Ol Pejeta i Kenya att sätta in drönare i kampen mot tjuvjägarna.

I Ol Pejata finns fyra av världens sju levande nordliga vita noshörningar. Att bevaka områdets drygt 360 kvadratkilometer är resurskrävande och här kommer ett outtröttligt öga i skyn väl till pass. Det blir därmed ett utmärkt exempel på ett civilt användningsområde för drönare.

Kostnaden för drönaren ligger på cirka 230.000 kronor vilket ungefär motsvarar kilopriset för noshörningshorn på svarta marknaden. Det saknas dock pengar för inköpet av den och parkens ansvariga vädjar nu till allmänheten att hjälpa till med finansieringen.

Drönaren kommer kunna strömma bilder i realtid för att spåra de RFID-chippade noshörningarna. På en laddning ska drönaren kunna flyga en och en halv timma och täcka upp till 80 kilometer. Så småningom ska det även bli möjligt för allmänheten att kunna följa drönaren hemifrån och därmed åka på ett slags virtuell safari i Afrika.

SvD, SR, Business Insider