Veckans videor: ROS 5 år, Thymio II och vingårdsrobot

Denna veckas videor innehåller bland annat en hyllning till robotoperativsystemet ROS som nyligen fyllde fem år, den prisvärda skolroboten Thymio II, vingårdssroboten V.I.N. från Wall-Ye samt en robotapp till iPad.

IEEE Spectrum gillar robotar så mycket att de skapat en ambitiös iPad-app där man kan se 360-gradersbilder, videoklipp och få detaljerad information om totalt 126 olika robotar från 19 olika länder. Tyvärr finns appen inte till Android, men om tillräckligt många lämnar feedback och önskar en Androidversion kanske de släpper en sådan också.


Denna imponerande transformerbil i skala 1:12 är skapad av Brave Robotics. Förutom att kunna rulla som en bil och gå som en humanoid robot kan den även skjuta missiler och är utrustad med trådlös videokamera vars bild man kan strömma till sin dator, smartphone eller surfplatta. Läs mer på Engadget.


Koreografen Thomas Freundlich har programmerat ett par industrirobotar från ABB (IRB 4600 och IRB 2600 ID) att dansa tillsammans med människor. Vi har sett det förut och det nya denna gång är att man använt sig av ABB:s teknik SafeMove som kortfattat gör det säkrare för människor att vistas i närheten av tunga industrirobotar medan de rör sig.


Det öppna robotoperativsystemet ROS fyller fem år och skaparen Willow Garage har med anledning av detta sammanställt ett litet videokollage över robotar som använder ROS. Det är en mångfald av ROS-baserade robotar som visas upp – både rullande, gående och flygande.


V.I.N. från franska Wall-Ye är en hjulförsedd, 20 kilo tung och 50 centimeter hög robot vars uppgift är att åka omkring på vinodlingar och inspektera vinrankorna samt beskära dem med sina avbitartänger längst ut på de båda armarna. Med hjälp av sex kameror och GPS kan positionen och en 3D-modell av varje enskild vinranka lagras. Roboten kostar €25.000 (drygt 215.000 kronor) men med tanke på att den kan jobba dygnet runt lönar den sig förmodligen i längden.


Metro, Singularity Hub


Slutligen har vi den prisvärda utbildningsroboten Thymio II från det schweiziska forskningsinstitutet EPFL. Den kostar endast $100 (knappt 700 kronor) men har en rad sensorer som bland annat kan känna av ljud, temperatur och närhet (för att inte kollidera) samt 39 lysdioder. Den är även utbyggbar och har både en dragkrok och fästen för Legobitar. Roboten programmeras i en miljö baserad på Aseba.


Ny Teknik, IEEE Spectrum