TIPS: Minska bredden på flikarna i Firefox

Hör du till dem som brukar ha många flikar öppna samtidigt när du surfar i Firefox och är trött på att behöva scrolla dem i sidled när flikarna blir för många? Nu finns ett enkelt tillägg som löser problemet.

I Googles webbläsare Chrome kan man öppna i princip obegränsat med flikar och de blir då mindre och mindre ju fler man öppnar. I Firefox blir de dock inte mindre än en viss storlek och öppnar man fler än 16 flikar (i upplösningen 1920 x 1080 under Windows 7) dyker det därefter upp pilar på sidorna med vilka man måste scrolla fram de flikar som inte får plats. Det är en ganska dålig lösning men går enkelt att åtgärda med ett tillägg.

Man har i tidigare versioner av Firefox kunnat ändra minimistorleken på flikarna via ”about:config” som är en uppsättning dolda inställningar för mer avancerade användare. Detta har dock försvunnit i nyare versioner av webbläsaren, men ett betydligt enklare sätt är att installera tillägget Custom Tab Width som är gratis och lättanvänt.

Efter att tillägget installerats och Firefox startats om är det sedan dags att ställa in storleken på flikarna. Detta gör man genom att gå in i Firefoxmenyn uppe till vänster, klicka på ”Tillägg” och därefter klicka på knappen för inställningarna till ”Custom Tab Width” så dyker en dialogruta med två fält upp (se bild) där du kan ställa in minsta och största bredd på flikarna. En minimibredd på 50 gör till exempel att du får plats med dubbelt så många flikar (32 istället för 16) innan scrollpilarna dyker upp medan en bredd på 1 gör att det inte finns någon gräns för hur smala flikarna kan bli.

När denna artikel skrivs är den senaste versionen av Custom Tab Width 1.0.1 och har testats under Firefox 17 och 18. Custom Tab Width kan laddas ner här.

  • m96

    Har man många flikar øppna bør man køra Tree Style Tab.

  • Sorry för en uppenbar kommentar: enklare byta till Chrome (som har andra fördelar) . Men vad har detta för Robot-relevans egentligen? Passar även på att tacka för en mycket bra blogg med många intressanta och informativa inlägg! :)

    • Tack för inputen! Jag kör Chrome och Firefox parallellt eftersom båda har sina för- och nackdelar beroende på användningsområde. TIPS-artiklarna har inget med robotar att göra utan är bara diverse egna problem som jag hittat lösningar på och vill dela med mig av så fler med samma problem kan hitta en lösning. De artiklarna är dock inget som dyker upp för ofta. Nästa inlägg blir ett om robotar som vanligt. ;)