2 robotdammsugare för 499 kronor

Priserna på årets julklapp, robotdammsugaren, har sjunkit under året och nu finns flera modeller under 2.000 kronor. Ett par av dessa kostar så lite som 499 kronor.

Först ut var hemelektronikkedjan SIBA med modellen Centurion RDE120 för 499 kronor, vilket måste vara det lägsta priset någonsin för en robotdammsugare i Sverige. Denna vecka presenterade även lågpriskedjan Netto en Melissa 16440005 robotdammsugare för exakt samma pris.

Nettos robotdammsugare, Melissa 16440005, kostar 499 kronor och har en helt annan design än den tidigare Melissa 640255 och 640266 de sålt för mellan 799 och 999 kronor. Mest utmärkande är de två stora hjulen på varsin sida istället för mindre hjul på undersidan. I det avseendet påminner den designmässigt mer om en traditionell dammsugare än en robotdammsugare.

Den ser även ganska tjock ut, lite som en nyckelpiga med sina röd-svarta färger, men så rymmer även dammbehållaren hela 1 liter. Enligt flera utländska nätbutiker som säljer samma modell uppges dock kapaciteten vara 1,5 liter.

Melissa 16440005 har en drifttid på 50-60 minuter efter en laddningstid på 7-8 timmar. Precis som Centurion RDE120 har den trappsensor och är endast avsedd för hårda golv (trä, linoleum och klinkers, enligt Netto).

Centurion RDE120

Centurion RDE120 från SIBA verkar baseras på robotdammsugaren DirtDevil Whiskers då de båda är väldigt lika utseendemässigt. Eftersom DirtDevil OEM-tillverkar sina robotdammsugare kan man finna dem under en del olika namn. RDE120 är avsedd endast för hårda golv och klarar därmed inte av att dammsuga mattor. Den är dock blott 7,5 centimeter hög, vilket är aningen plattare än den nyaste Samsung Navibot S på 8 centimeter, men tjockare än Philips EasyStar på 5 centimeter. Diametern på 27 centimeter är även det avsevärt mindre än den typiska robotdammsugaren som brukar ligga på runt 32-35 centimeter.

I övrigt får vi veta att RDE120 är ”mycket tystgående” och endast har en av/på-knapp. Någon schemaläggning av städtider är alltså inte att tänka på hos en robotdammsugare i denna prisklass och laddningen sker manuellt. Dubbla sidoborstar är dock postivt då det gör att den sopar upp smutsen effektivare. Den har även en trappsensor som gör att den inte kör ner för trappor och andra höga kanter.

Centurion RDE120 verkar inte ha antikollisionssensorer utan vänder först efter att den fysiskt kört in något. Drifttiden uppges till 1 timma, efter en laddningstid på 4 timmar, och dammbehållaren rymmer 183 ml. Den ska även klara av lägre trösklar och stängs av automatiskt om den kör fast eller när man lyfter upp den.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att de båda robotdammsugarna endast är avsedda för hårda golv, saknar automatisk laddning, schemaläggning och annat man är van vid. Men med tanke på att priset ligger under 500 kronor är det heller inget man bör förvänta sig. Den som vill ha en enklare och billigare robotdammsugare har dock just fått ett par nya alternativ.

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Hemrobotar, Robotdammsugare, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.