Veckans videor: Kortfilm, spionplan och robotsvärmar

I veckans videor blir det bland annat kortfilmen True skin, lite mer robotdans, autonoma flygfarkoster och fordon samt en robotsvärm som spelar Beethoven.

Det har även gjorts nya genombrott inom taligenkänningstekniken. Under ett event i Kina i början av månaden demonstrerade Microsoft Research en ny teknik som inte bara kan konvertera ett vanligt samtal till text utan även översätta texten till kinesiska med korrekt ordföljd som därefter läses upp med talsyntes. Därmed kan man få talad engelska översatt till talad kinesiska nästan i realtid.

Den nya tekniken kallas Deep Neural Networks och efterliknar hur den mänskliga hjärnan fungerar. I praktiken innebär det en teknik som bättre tolkar vanligt tal till text. Istället för att ett ord av 4-5 blir fel ligger nu snarare felmarginalen på ett ord av 7-8. Det kan låta dåligt men är, enligt Microsoft, det största framsteg som gjorts på området sedan Hidden Markov model (HMM) 1979.


Robotar som dansar Gangnam Style har vi sett tidigare och nu har även den humanoida roboten HUBO anslutit sig till skaran. Konstigt vore väl annars eftersom roboten är sydkoreansk.

I ytterligare ett klipp ser vi HUBO dansa till en annan låt. Det är fascinerande att se att HUBO, som ju även deltar i DARPA Robotics Challenge, är i princip lika mjuk och snabb i lederna som en människa. I bakgrunden kan man även skymta roboten KIBO som är utvecklad av Center for Intelligent Robotics (CIR) vid Korea Institute of Science and Technology (KIST).


Kortfilmen True skin skildar ett futuristiskt och dystopiskt samhälle, som hämtat ur filmen Bladerunner, där augmented reality (AR), cyborger och robotar är vardagsmat.


Forskare på Georgia Robotics and Intelligent Systems-labbet (GRITS) vid Georgia Tech har programmerat en robotsvärm att framföra Beethovens Für Elise på vad som ska likna ett piano. Syftet är dock inte att ta fram musikspelande robotar utan att få en svärm av små enkla robotar att så effektivt som möjligt samarbeta för att lösa en uppgift. Bland annat beräknar de kortaste vägen till sitt mål och kallar in förstärkning av fler robotar endast vid behov.


The Guideline Robotic Convoy System, utvecklat av Autonomous Solutions Inc. (ASI), är ett systen för autonoma fordon som istället för GPS och LIDAR bygger på att en kevlarvajer på en spole fästs mellan fordonen. Systemet beräknar sedan, utifrån längden, hastigheten och vektorn hur det följande fordonet ska agera. Både fordon och människor kan vara ledare. Systemet fungerar på en rad olika fordonstyper och används redan i Afghanistan och gör så att militären kan minska antalet förare med mer än det dubbla.


LA100 är en ny UAV från Lehmann Aviation som är ett helt autonomt flygplan tänkt att utrustas med en GoPro HERO3-kamera för att ta flygfoto/video. Planet har ett vinspann på 92 cm, väger cirka 850 gram med nyttolast och flyger med en hastighet av 20-80 km/t. Man avfyrar planet direkt ur handen och därefter flyger det helt autonomt längs en flygrutt man på förhand lagt in (som dock kan avbrytas genom att man tar över styrningen manuellt).

Efter en flygtid på maximalt fem minuter på 80-100 meters höjd landar planet automatiskt. LA100 ska även klara av temperaturer mellan -25°C och +60°C samt ett vindmotstånd på 45 km/t. Priset ligger på €990 (8.500 kronor) och farkosten ska gå att köpa i december 2012. Läs mer på Gizmag.