Disney utvecklar robot man kan jonglera med

Disney Research har utvecklat en humanoid robot som kan ta enhandslyror på bollar man kastar till den. Den kan dessutom jonglera ihop med en människa.

Animatroniska robotar används ofta i temaparker som Disneyland och denna robot är en humanoid sådan som fått en specialgjord hand för att kunna fånga bollar som kastas till den. Via en Kinectliknande sensor (ASUS Xtion Pro Live) placerad brevid roboten kan den spåra färgade bollar i 3D men även huvuden och kan därmed vända sig mot personen den interagerar med, vilket gör den mer levande.

Robotens huvud följer också efter bollen, så det verkar som den har sina ögon i huvudet trots att de sitter en bit vid sidan om. Om den missar att fånga bollen har den flera förprogrammerade rörelser den kan utföra. Den kan titta ner, rycka på axlarna, titta bakom sig eller skaka på huvudet. Skruvar man upp tempot en aning klarar roboten även av att med sin fångsthand jonglera tre bollar samtidigt mellan sig och en människa.

Efter några inledande övningskast lyckades helt otränade personer kasta bollar till roboten som den fångade. Ifall roboten är tänkt att se ut som Terminator eller om den ska få ett vänligare överdrag återstår dock att se.

En annan robot som är bra på att ta enhandslyror (dubbla sådana dessutom) är DLR:s robot Justin (videon ovan) som dessutom har hjul till sin hjälp för att kunna flytta sig dit bollen landar.

The Disney Blog, IDG

SE ÄVEN: