Fyrbent inspektionsrobot från Toshiba

Foto: Toshiba

I tisdags visade Toshiba upp en ny, fyrbent inspektionsrobot som är tänkt att användas i Fukushima Daiichi-kärnkraftverket som ju skadades allvarligt under tsunamin och jordbävningen i Japan i början av 2011.

Roboten kan gå i trappor och på toppen har den en mindre, platt robot på hjul som den via en lång arm kan släppa ner för närmare inspektioner i trånga utrymmen.

Den fyrbenta roboten är 106 centimeter hög, väger 65 kilo och kan gå omkring i två timmar innan den måste ladda. Den är dock långt ifrån lika snabb som Boston Dynamics fyrbenta robotar BigDog, LS3 eller Cheetah. Toshibas robot är dessutom inte autonom utan fjärrstyrd och går på i sakta mak med en hastighet av 1 km/t.

Den mindre, hjulförsedda inspektionsroboten, som bärs av den större, väger 2 kilo och har en batteritid på en timma. Båda robotarna är försedda med kameror och dosimetrar och styrs över trådlöst nätverk.

Prototypen som i veckan visades upp för pressen håller Toshiba fortfarande på att förbättra så de båda robotarna ska bli strålningssäkra, vattentäta och få mer avancerade kontrollbeteenden.

Samtidigt har det även utvecklats en strålningssäker variant av exoskelettet HAL som människor ska kunna ta på sig för att ta sig in i de skadade kärnkraftverken. Dräkten har bland annat skärmats av med volfram, vilket minskar den radioaktiva strålningen med 50 procent. Ett inbyggd kylningssystem finns även och dräkten mäter puls och kroppstemperatur i realtid.

Toshiba, Gizmag, IEEE Spectrum, Ny Teknik