Serviceroboten CIROS fixar kökssysslorna

Koreanska forskare har visat upp den senaste versionen av sin hemservicerobot CIROS. Den kan bland annat hämta mat, hälla upp te, ställa in disken i diskmaskinen och fixa en sallad.

Det var den tredje versionen av roboten som Center for Intelligent Robotics (CIR) vid Korean Institute of Science and Technology (KIST) visade upp på Robot World 2012 den 25-28 oktober i Seoul. Roboten har utvecklas sedan 2005 och är tänkt att kunna hjälpa till med enkla vardagssysslor i hemmet.

CIROS är 160 centimeter lång, väger drygt 150 kilo och har en överkropp likt en människa med huvud och två armar (7 DOF) med fem fingrar på varje hand. Den har dock inga ben men kan rulla i alla riktningar. Nyligen släpptes en video från Robot World 2012 där roboten skivar gurka som den sedan använder till en sallad.

I en annan video får vi se äldre versioner av CIROS och hur roboten både kan lokalisera ett kylskåp, hämta en dryck och hälla upp denna i en kopp. Den klarar även av att skruva av locket på en termos, vilket endast ASIMO setts göra tidigare. Vad som även imponerar är när den ska hälla upp te och personen plötsligt drar undan koppen. Då stannar roboten upp eftersom den noterar att koppen försvunnit. Men när koppen sedan ställs tillbaka återupptar den uppgiften med att hälla upp te. Den klarar även av detta fast koppen inte hålls helt stilla under upphällningen.


En robot som kan komma med frukost på sängen till dig ligger kanske inte så långt fram i tiden. Foto: KIST CIR

CIROS kan lokalisera de flesta vanligt förekommande saker i ett kök som kylskåp, mikrovågsugnar, diskbänkar, diskmaskiner med mera. Den kan till exempel ställa in tallrikar i diskmaskinen, men även diska tallrikar för hand med en svamp. Robotens artificiella intelligens (AI) är resultatet av ett samarbete mellan Seoul National University, Korean Advanced Institute of Science and Technology (KAIST), Korea University, Sungkyukwan University, Sogang University, och Pohang University of Science and Technology (POSTECH).

Rent hårdvarumässigt består roboten av stereoskopiska kameror, en Kinectliknande 3D-sensor och en 12-delad mikrofon som används för taligenkänning så man kan beordra roboten genom att prata med den. Tack vare sex ultraljudssensorer och två laseravståndsmätare i sin mobila bas kan CIROS undvika hinder.

Händerna påminner väldigt mycket om de hos roboten HUBO och det förklaras av att det är KAIST som ligger bakom både HUBO och händerna hos CIROS. Det långsiktiga målet är att CIROS ska kunna utföra varje moment från att förbereda och servera en måltid till att plocka undan och ställa in disken, skriver Gizmag. Men det lär dröja ytterligare några år innan man nått dit.


En annan robot CIR utvecklar är den 120 cm höga humanoida roboten KIBO.

Mer fakta och bilder på CIROS finns hos CIR.

Det här inlägget postades i Hemrobotar, Humanoida robotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.