Kraftigt prisras på robotdammsugaren Philips HomeRun

Nyligen lanserade Philips sin rekordtunna robotdammsugare EasyStar FC8802 men de har haft den mer avancerade modellen HomeRun på marknaden ända sedan 2010. Senaste året har dock priset sjunkit markant på den.

Rekommenderat försäljningspris på Philips HomeRun FC9910 vid lanseringen var 6.990 kronor och i början av 2012 låg priset på runt 5.000 kronor. Under året har dock priset sjunkit ner under 3.000 kronor och till och med under 2.000 kronor hos vissa butiker. Passande nog för Philips har ju robotdammsugaren nyligen även utsetts till årets julklapp av elektronikbranschen.

Priset på Philips HomeRun har rasat markant under året, som synes på denna graf från Prisjakt.

Philips HomeRun FC9910 är betydligt mer avancerad än lillebror EasyStar och har förutom schemaläggning, automatisk återgång till laddningsstationen och dubbla sidorborstar även gyro och en kamera som tar bilder av taket för att skapa en karta över rummet (en teknik som kallas Visual SLAM eller VSLAM). Det innebär i praktiken att den städar i raka linjer istället för att åka kors och tvärs över rummet som till exempel Roomba gör. HomeRun har dessutom en USB-port via vilken man kan uppgradera mjukvaran i den med ett USB-minne för att till exempel ge den ny funktionalitet.

Robotdammsugaren rengör i tre steg och har fyra städlägen samt manuell styrning. Till skillnad från EasyStar klarar den av mattor med upp till 20 millimeters lugg och trösklar på 15 millimeter. Den är däremot mer än dubbelt så tjock som sin lillebror med en höjd på hela 10,4 centimeter, vilket är i högsta laget för dagens modeller som vanligtvis ligger på 8-9 centimeter.

En fjärrkontroll följer med men däremot saknas virtual wall och HEPA-filter. Utseendet på Philips HomeRun skvallrar även om att den baseras på robotdammsugaren iClebo Smart från sydkoreanska Yujin som är OEM-tillverkaren.

Specifikationer:

 • Mått (L x B x H): 354 x 354 x 104 mm
 • Vikt: 4,1 kg
 • Dammkapacitet: 0,6 l
 • Batterityp: 14,8 V Li-ion / 2.200 mAh
 • Laddningstid: 3 timmar
 • Drifttid: 100 minuter
 • Städhastighet: 40 m2/timme
 • Ljudnivå (Lc IEC): 70 dB
 • Städlägen: Auto, Spot, Climb (för trösklar), Carpet
 • Golvtyper: Parkett, laminat, kakel, matta
 • Tröskelklättring: 10-15 mm
 • Sensorer: Kamera, gyro, kollisionssensorer, trappsensor

Philips HomeRun

SE ÄVEN: